kedd, 01 január 2008 00:00

Az amerikai szezon - 1944 május - 1944 október

Írta:
Frissítve 2021.09.28

Előzmények


1943 őszétől a szövetséges légierők átrepüléseinek száma megnőtt. E repülések közül az 1943. október 24-i mérföldkő az ország bombázásának történetében. E napon hullottak először amerikai bombák Magyarország földjére. 111 db bombázó támadta Wiener Neustadtot. Valószínűleg sérült vagy műszaki hibás gépek oldották kényszerből bombáikat, hogy tartani tudják helyüket az alakzatban. A bombázás veszteségeket nem okozott.


1944. január 7-én 48 db B-17-es, Lightning vadászok kíséretében Maribort bombázta. A kötelék berepült Nyugat-Magyarország fölé és több községet ért bombatámadás, jelentéktelen károkat okozva. A 2/1-es vadászszázadot bevetették, a Héjákkal felszerelt alakulat két bevetést repült, ellenséggel nem találkozott. Január 23-án éjjel ismét bombatámadás ért több községet. A károk elenyészők voltak. Január 31-én 17 db B-17-es Klagenfurt repülőterét bombázta. A magyar Héja vadászok ismét bevetésre kerültek, de ellenséggel most sem találkoztak. Februárban egy eseménytelen bevetése volt a századnak. Ebben a hónapban kapták meg a Bf 109-es vadászgépeket. Február 22-én amerikai kötelékek ismét érintették Magyarország légterét. Egy a lispei légvédelem által megrongált B-24H Csáktornya mellett kényszerleszállt, személyzete magyar hadifogságba esett.

A kezdetek

Márciusban a 2/1. századnak egy bevetése volt. Ekkor viszont már légi harcra is sor került. A három rajból álló századot nem sokkal a bevetés kezdete után visszahívták a bázisra. A 3. raj 4 gépe (valószínűleg rádióhiba miatt) nem vette a visszahívó parancsot és megtámadta az amerikai bombázókat. A nehézbombázók elleni támadásban tapasztalatlan pilóták közül mind a 4 találatot kapott. Kis Benedek István tizedes gépe Szabadhídvégtől 15 km-re csapódott a földbe, a pilóta hősi repülőhalált halt. Murvay János őrmester gépe Mezőkomáromnál kényszerleszállás közben egy házba rohant és felrobbant. Ő szintén hősi repülőhalált halt. Ők voltak a nyugati szövetséges légierők elleni bevetések első hősi halottjai. A raj másik két gépe elérte a saját repülőteret.

Március 19-én megkezdődött Magyarország német megszállása. Felszállási tilalom lépett érvénybe, de ezt néhány nap múlva feloldották. Az első amerikaiak elleni légi győzelmet - bizonyos források szerint - 1944. március 27-én aratta a győri Magyar Waggon és Gépgyár berepülőpilótája egy P-38 Lightning felett. A légi győzelmet amerikai adatok nem támasztják alá.

1944. április 2-án újból riasztották a 2/1-es századot. Start közben Hincza Gyula zls. gépe kitört és összeütközött Szombathelyi Elemér fhdgy. gépével. A légcsavar belevágott a kabinba és a főhadnagy halálos sérüléseket szenvedett. Hincza zls. sértetlen maradt, de a lelki megrázkódtatástól hetekig nem volt bevethető. A két Bf 109 vadászgép elégett.

Április 3.

180 db B-17 és B-24, 137 db P-38 és P-47 vadászgép védelme mellett támadott budapesti célpontokat. Budapestet először érte bombatámadás.
Magyar oldalról a 2/1. vdsz. 12 db Bf 109-ese, az 5/1. éjszakai vdsz. 9-10 db Me 210-ese, a tököli RÁB készültség 2 db Me 210-es gépe és a szolnoki reptérről az 1/1. vdsz. 4  Bf 109 gépe és az 1/2. vdsz. 4 db Héja gépe került bevetésre. Német részről kb. 50-60 db vadász és rombológépet vetettek be. A veszteségek és az elért eredmények csak részlegesen ismertek. A JG 27 három B-17, két P-38 és két B-24 lelövését jelentette. (1)

Eredmények:
 • Hemmert László hdgy. és Beregszászi Sándor szkv.(2/1. vdsz) - B-24 (Kajdacs, É.)
 • Papp Tibor fhdgy. (1/1. vdsz) - B-24 (Kulcs)
 • Zsámboki Dezső őrm. és rádióslövésze Sallós Géza őrv. (5/1. é. vdsz.) - B17 (Gara)(28)

Nem igazolt légi győzelem (2):
 • Irányi Pál fhdgy. (2/1. vdsz) - B-17 (Ferihegy)
 • Hemmert László hdgy. (2/1. vdsz) - P-38

Veszteségek: Megsemmisült 2 Bf 109, 2 Me 210, 1 Héja.

A rombolók legénységéből Nagy Kornél fhdgy. súlyosan megsebesült, lövésze Kuthy István őrm. (RÁB) hősi repülőhalált halt (gépüket kényszerleszállás után is lőtték a P-38-asok, Kuthy őrm. ekkor kapott halálos sérülést). A másik (5/1. éjszakai vdsz.-hoz tartozó) 210-est is P-38-ak lőtték le, személyzete, Zsámboki Dezső őrmester, pilóta és Sallós Géza őrvezető, rádióslövész, hősi repülőhalált halt. A lelőtt Héjából pilótája Partos András hdgy. sikeresen kiugrott. Másik két Héja sérülten kényszerleszállt, pilótáik (Hollósi fhdgy., Nemeslaki őrm.) sértetlenek maradtak.
A nappali amerikai majd az éjszakai brit bombázásnak 1073 halálos áldozata és 526 sebesültje volt. Budapest ipari üzemei súlyosan megsérültek (pl. a Dunai Repülőgépgyár). A ferencvárosi rendező pályaudvar néhány hétig kisebb kapacitással üzemelt.


Április 12.

Osztrák célpontokat támadtak az amerikaiak. Bevetésre kerültek a 2/1. vdsz. és az RKI Bf 109-es valamint Me 210-es gépei. A Me 210-esek Nagykanizsa környékén megtámadták az amerikai bombázókat. A támadásban Hayden Sándor repülő akadémikus pilóta, súlyos sérülést szenvedett (ellőtték a könyökét). A székesfehérvári reptéren sikeres kényszerleszállást hajtott végre (lövésze Pajor József őrm. sérülés nélkül túlélte). Hayden akadémikus sebesülésébe másnap hajnalban belehalt.


Április 13.

Több mint 500 db B-17-es és B-24-es bombázó, 250 db P-38 és P-47 kíséretében támadott magyarországi célokat. Támadás érte többek között a győri ipartelepet és repülőteret, a Ferihegyi repülőteret és a Dunai Repülőgépgyárat. Magyar oldalról bevetették a 2/1. vdsz. 12 db Bf 109-esét az RKI 12 db Me 210-esét és 6-8 db Bf 109-esét az 5/1. éjszakai vdsz. 10db Me 210-esét az 1/1. vdsz. 6 db Bf 109-esét és az 1/2. vdsz. 4 db Héjáját. Német részről bevetést repültek a JG 27, JG 53, JG 301, ZG 1 és ZG 76 különbözői osztályai kb. 60-70 géppel. A vadászirányítás nem állt a helyzet magaslatán, mert a 2/1. század addig kőrözött Magyarország légterében, amíg üzemanyaguk fogytán vissza kellett térniük Ferihegyre. A repülőteret pont ekkor érte légitámadás. A Bf 109-esek közül néhány már a földön volt, ezek közül több megsemmisült illetve megsérült. A többiek minimális üzemanyag mennyiséggel vagy kerestek másik repteret vagy légi harcot kezdtek. A németek, jelentéseik szerint lelőttek 16 db B-24-est, 7 B-17-est és 2 P-38-ast. (3)

Eredmények:
2/1. vdsz.
 • Irányi Pál fhdgy. - B-24 (Ferihegy, É.)
 • Sárkány Sándor hdgy. - B-24 (Érd, Halápi major) RKI
 • Dóczy Lóránd alez. - B-24 (Délegyháza), rádióslövésze: Stark Elek szkv.
 • Dóczy Lóránd alez. - Kétmotoros vadász (Szolgaegyháza, Vitéztelek), rádióslövésze: Stark Elek szkv.
 • Pozsgay Antal hdgy. - Kétmotoros vadász (Kiskunlacháza, ÉNY), rádióslövésze: Szukits Imre őrm.
 • Konráth János fhdgy. - B-24 (Kelebia, K), rádióslövésze: Újváry László zls.
 • Béles Tibor fhdgy. - B-24 (Katymár, D), rádióslövésze: Pajor József őrm.
 • Hedrey Szilárd szds. - B-24 (Szigetszentmiklós), rádióslövésze: Molnár Géza szkv.

Nem igazolt légi győzelem:
 • 2/1. vdsz. - Kovács Sándor hdgy. - B-24
 • 1/1. vdsz. - Kereki Károly őrm. - B-24
 • RKI - Kiss Elemér fhdgy. - P-38 (Az amerikai veszteségi jelentésekben nem szerepelt P-38 Lightning.)

Veszteségek:

Az 1/2. vdsz. kötelékéből 2 db Héját lelőttek. Forró Pál hdgy. és Málik József hdgy. sérülés nélkül ugrott ki gépéből. Az 5/1. é. vdsz.-ból Altorjay Henrik fhdgy. hősi halált halt, lövésze Tóth Ferenc őrm. sérülés nélkül ugrott ki a Me 210-ből, ami megsemmisült. Bodó Miklós fhdgy. és lövésze Baricza Lajos őrv. gépe kényszerleszállás közben földbe csapódott és felrobbant. Mindketten hősi repülőhalált haltak. Kismarosi András őrm. és lövésze Pozsgai Lajos őrv., Pusztai Károly őrm. és lövésze Spolarich Károly honv. az amerikai vadászokkal vívott légiharcban hősi repülőhalált haltak. Parcsami József hdgy. és lövésze Mácsik Gyula tőrm. sérülés nélkül élte túl a kényszerleszállást.(4) Az RKI 4 db Me 210-est vesztett. Dóczy Lóránd alez. gépe kigyulladt, lövésze Stark Elek szkv. nem bírván a nagy hőt kiugrott (nem sérült meg). Dóczy alez. Makád közelében tette le gépét, amit kényszerleszállás után is lőtték az amerikai vadászok, ennek ellenére ő sem sérült meg. Boskovits Sándor szds. és lövésze Kilences Sándor őrm. gépe is kigyulladt a Lightningokkal vívott harcban. Kényszerleszállás után nem tudtak eléggé eltávolodni égő gépüktől, ami felrobbant. Mindketten hősi repülőhalált haltak. Schmidt János fhdgy. és lövésze Soltész Bertalan őrm. amerikai vadászok tüzében hajtottak végre kényszerleszállást. Mindketten súlyosan megsebesültek, de túlélték a bevetést. Béles Tibor fhdgy. lövésze Pajor József őrm. a levegőben elhagyta a gépet, a függőleges vezérsíknak csapódott és hősi halált halt. Az RKI egyik Bf 109-ese is megsérült, pilótája Rekettyés László zls. nem sérült meg. Az 1/1. vdsz.-ból Kereki Károly őrm. hősi halált halt (kiugrás után ejtőernyője beakadt gépe farokrészébe és gépével együtt lezuhant). A 2/1. vdsz. 3 db Bf 109-est vesztett, Faludi Károly szkv.-t Lightningok lőtték le. Kiugrott gépéből és megsebesült.

A támadott célpontok közül több súlyosan megsérült, illetve a reptereken számos gép megsemmisült és megsérült. Budapesten 146-an haltak meg. A lakosság veszteségei Győrben voltak a legmagasabbak, 564-en meghaltak és 1132-en megsebesültek. A rombolók nagy veszteségeire való tekintettel az RKI és az 5/1 éj. vdsz. romboló gépeit nem vetették be többet amerikai kötelékek ellen.

Április 13. után hosszabb szünet következett a bombázásokban. Április 23-ig nem volt átrepülés és június 2-ig nem bombázták az országot. Ennek ellenére a magyar vadászok bevetéseket azért néhányszor repültek.

Április 16-án a 2/1. század egyik gépe megsérült a saját légvédelemtől és kényszerleszállást hajtott végre Szolnokon.

Április 30-án a Bf 109 átképzésen résztvevő Ábri György szkv. magassági gyakorló repülés közben Szolnok közelében lezuhant és életét vesztette. Gépe, egy Bf 109G teljesen megsemmisült. Tárnokon temették el, sírja ma is megtalálható a helyi temetőben. (32) (Tárnok nagyközség honlapján téves adatok szerepelnek Ábri György halálának időpontjáról és körülményeiről).

Az "Amerikai szezon"

1944. május 1-én alakult meg a Magyar Királyi Honvéd Légierő 101. "Puma" Vadászrepülő-osztálya - a tervezett 101. Vadászrepülő-ezred első egysége. Ekkor tűnt fel harmadszorra az üvöltő vörös pumafej valamely magyar vadászegység harci gépein. Vitéz belényesi Heppes Aladár őrnagyot nevezték ki parancsnoknak. A cél az volt, hogy minél több vadászt lehessen egyidejűleg a bombázókötelékek és kísérőik ellen bevetni.

A 101/1. Zongora század a volt kolozsvári 2/1. (Tőr) századból alakult. A szolnoki 1/1. (Dongó) századból hozták létre az osztály 2. (101/2. Retek) századát. 1944. április végén a századot az 1/2. századból egészítették ki, az addigi Héja-pilóták átképzése ekkor kezdődött.
Az eredetileg Budapest légvédelmének megerő­sítésére tervezett 5/3. (Kőr-Ász) század 101/3. Drótkefe századként került a vadászosztályba.

Május 24.

A Bécs felé tartó szövetséges gépek (128 db B-17 és 438 db B-24, 148 kísérővadász) Nyugat-Magyarország felett repültek át. A 101. vadászosztály első harci bevetése, azonban csak a 101/1. Zongora század szállt fel 13 géppel. A Bécs felé tartó kötelékből egy géppár kivált és egy vadászvédelem nélküli bombázóegységet támadott meg, a többiek folytatták útjukat. Nem sokkal később a 11 gép megtámadott egy bombázóköteléket és több bombázót lelőttek. A támadás után 8 gép újra kötelékbe állt és elindult hazafelé, ekkor lepték meg őket a Mustangok és majd mindenkit lelőttek. A veszprémi repülőtérre 13-ból 3 gép tért vissza. A többiek vagy másik reptéren szálltak le vagy kényszerleszálltak valahol.

Eredmények:
101/1.
 • Scholtz Miklós szds. - P-51
 • Scholtz Miklós szds. - B-17
 • Benkő Lajos hdgy. - B-24
 • Kasza Imre szkv. - B-24
 • Nagy József tiz. - B-24
 • Sárkány Sándor hdgy. - B-24 (5)

Veszteségek:

A 101/1. Zongora század a következő pilótákat vesztette. Légi harcban hősi halált halt Sárkány Sándor hdgy. Kasza Imre szkv. gépét a Mustangok lelőtték, épségben sikerült kiugrania, de egy Mustang félig szétlőtte az ernyőjét ereszkedés közben és a becsapódáskor súlyosan megsebesült. Bárány József őrm., Hincza Gyula zls., Beregszászi Sándor szkv. gépeikkel kényszerleszálltak és megsebesültek. Irányi Pál fhdgy. és Kovács Sándor hdgy. sértetlen maradt ugyan, gépsérülés miatt kényszerleszállt. Michna György hdgy. sérült gépével a veszprémi reptéren szállt le.

Május 30.

Az első osztálybevetés. Az osztálytörzs 4 gépe, a 101/1. és a 101/2. század 8-8 gépe és a 101/3. század 12 gépe vett részt a bevetésen (összesen 32 gép). A bevetés eredménytelenül végződött. A földi irányítás hibájából nem találkoztak ellenséges gépekkel és az osztály, harc nélkül szállt le.

Június 2.

Közel 400 amerikai bombázógép 200 vadászgép biztosítása mellett támadta az ország keleti részét. Támadás érte többek között Debrecent, Miskolcot, Szegedet, Nagyváradot, Kolozsvárt. Az amerikai kötelék egy része az Operation Frantic Joe keretében továbbrepült a Szovjetunióba. Magyar részről a Puma osztály 30 Bf 109-esét vetették be, akik újfent nem találkoztak ellenséggel, kivéve Zsíros Gyula zls.-t (101/2.), aki késve szállt fel és sikerült lelőnie egy B-17-est.
A bombázásoknak körülbelül 2387 magyar és 174 német halottja volt. Ez a nap volt a Magyarország elleni bombatámadások legtöbb áldozatot követelő napja.

Június 14.

Több mint 500 B-17 és B-24 támadta az olajfinomítókat Budapesten, Pétfürdőn, Komáromban, Eszéken és Sziszeken. A vadászbiztosítást P-38 és P- 51 gépek adták. Egy P-38 kötelék bombázta és alacsonytámadta Kecskemét repülőterét. Ez a nap volt a Puma osztály tényleges próbája. Magyar részről 32 Bf 109 szállt fel, egy gép röviddel a felszállás után műszaki hiba miatt visszatért a repülőtérre (Mátyás János őrm., hűtővíz túlmelegedés). Német részről kb. 80-100 Bf 109, Fw 190, Bf 110 és Me 410 vett részt a harcokban. A magyar kötelék Mór légterében észlelt 15 P-38 Lightningot (14. Fighter Group., 49. Fighter Squadron) és ezek megtámadására kapott parancsot. Később egy kisebb német kötelék is bekapcsolódott a légi harcba. Lelőtték többek között az amerikai század parancsnokát Louis Benne fhdgy.-ot is (Debrődy hdgy. lőtte le), aki hadifogságba esett. A JG 302 egy P-38, a ZG 76 három B-17 lelövését jelentette. (6)

Eredmények:
101/2.
 • Málik József hdgy. - P-38 (Pusztavám DK)
101/3.
 • Debrődy György hdgy. - P-38 (Dudar, Cigányfő)
 • Molnár László hdgy. - P-38 (Pusztavám É)
 • Dániel László hdgy. és Forró Pál hdgy. - P-38 (Pusztavám, Lipa-kút)
 • Bélaváry Pál hdgy. (101/3.) és Szentgyörgyi Dezső zls. (101/2.) - P-38 (Vérteskozma)

Nem igazolt:
101/2.
 • Zsíros Gyula zls. - P-38
 • Fábián István őrm. - P-38
101/3.
 • Podoba Illés szkv. - P-38
 • Takáts Pál szkv. - P-38

Veszteségek:

Légi harcban hősi halált halt Király Gyula hdgy. (101/2.), gépe Ősinél csapódott a földbe. Forró Pál hdgy. (101/2.) kényszerleszállt, ő sértetlen maradt, de gépe megsemmisült. Bélaváry Pál hdgy. (101/3.) sérült gépével kényszerleszállt, de ő sértetlen maradt. Több Bf 109 könnyebben megsérült. Német részről 1 Bf 109 megsemmisült. (az amerikaiak 15 Bf 109 lelövést, egy valószínű lelövést és 5 rongálást jelentettek...).

Június 16.

658 bombázó (169 B-17 és 489 B-24), 290 kísérővadász fedezetével támadta a Bécs és Pozsony környéki olajfinomítókat. Német részről 46 vadász és romboló vett részt a harcokban. A Puma osztály 28 géppel szállt fel. Az ellenséggel a Balaton felett ütköztek meg. A bombázókra való első rácsapás közben nagy erejű vadászkötelék támadta meg a magyar vadászokat és teljesen szétszórta a századokat. Az egyenlőtlen légi harcban az osztály súlyos veszteségeket szenvedett. 5 Bf 109 megsemmisült, 4 pilóta hősi repülőhalált halt. A nap kiemelkedő eseménye, hogy a harmadik bevetését repülő Lőrincz Mátyás szkv. figyelemre méltó eredményt ért el, amikor a rajparancsnokát támadó 4 P-38-ból hármat lelőtt. A német jelentések 22 B-24, 3 P-51 és egy P-38 lelövését tartalmazzák. (7) Az amerikai vadászszázadok egymással is harcba keveredtek és saját maguknak is okoztak veszteséget. Iszkaszentgyörgy mellett egy P-38 lelőtt egy P-51-et, aminek a pilótája F. R. Crawford hdgy. (52. FG. 4. FS) hősi repülőhalált halt. (33)

Eredmények:
101/2.
 • Lőrincz Mátyás szkv. - P-38 (Balatonszántód)
 • Lőrincz Mátyás szkv. - P-38 (Balatonendréd)
 • Lőrincz Mátyás szkv. - P-38 (Balaton D)
 • Tóth Lajos hdgy. - P-47 (Simontornya)
101/3.
 • Bejczy József fhdgy. és Mátyás János őrm. - P-38 (Értény, ÉNY)
 • Debrődy György hdgy. - P-38 (Kapoly)
 • Kovács Pál őrm. - P-38 (Balatonkereki, Gyugypuszta)
 • Karátsonyi Mihály hdgy. - P-38 (Iszkaszentgyörgy)

Nem igazolt:
101/1.
 • Nagy László őrm. - P-38
 • Boda György szkv. - P-47
101/2.
 • Orbán István hdgy. - P-38

(A Tóth hdgy. és Boda szkv. által jelentett P-47-esek valószínűleg P-51 Mustangok voltak. (33))

Veszteségek: Légi harcban hősi repülőhalált halt Kőhalmy János fhdgy. a 101/2. vdsz. parancsnoka, aki Újiregtől nem messze egy halastó mellett kényszerleszállt, de súlyos fejsérüléseibe belehalt. Bognár József fhdgy. (101/2.) sérült gépéből Kocsola közelében ugrott ki, de a gépét lelövő P-38 pilótája visszafordult és lelőtte az ejtőernyőjén ereszkedő védekezésre képtelen pilótát. Bognár fhdgy. súlyos sérülést szenvedett a hasán, amibe röviddel a földet érés után belehalt. Pászthy István hdgy. (101/3.) Kereki közelében zuhant le és hősi repülőhalált halt. Kiugrott sérült gépéből, de a túl korán kinyitott ejtőernyője beleakadt gépének függőleges vezérsíkjába és a földbecsapódásig nem tudta kiszabadítani magát. Gépének becsapódási helye ismert volt, az 50-es években sikertelenül próbálták kiemelni, végül 2003 júniusában sikerült a roncs nagy részét többek között a motort is kiemelni. Ma emlékmű őrzi a becsapódás helyét. Szittár Gyula szkv. (101/3.) gépét három Lightning üldözte. Súlyosan sérült gépe Kapoly közelében zuhant le egy fenyvesben és a pilóta hősi repülőhalált halt. (33) Megsebesült Orbán István hdgy. (101/2.) és Pávai Vajna György fhdgy. (101/3.). Az osztály 5 Bf 109-ese teljesen megsemmisült, 5 közepes, 3 könnyű sérülést szenvedett.

Június 26.

501 db B-17 és 154 db B-24 bombázta a Bécs környéki olajfinomítókat, 217 db amerikai vadászgép biztosítása mellett. 30 magyar vadász szállt fel a Nyugat Magyarország felett átrepülő kötelék ellen. Győr légterében támadták meg a bombázókat, majd később a kísérővadászokkal vívtak légi harcot. Német részről 139 db vadász és romboló szállt szembe az amerikai kötelékkel. Veszteségük 13 (más adatok szerint 16) gép. Jelentéseik szerint lelőttek 49 B-24-est, 5 B-17-est, 5 P-51-est és egy P-38-at. (8) Harcba vetették a 13. szlovák vad. századot is 8 Bf 109 géppel. Bevetésük katasztrófával végződött. Lelőttek ugyan egy B-24-et, de a kísérővadászok mind a 8 gépet lelőtték. 3 pilóta meghalt (egyiküket ejtőernyőn függve lőtte agyon egy amerikai vadász) 1 pilóta súlyosan, 3 könnyebben megsebesült. (26)

Eredmények:
101/I. osztálytörzs
 • Heppes Aladár őrgy. - B-24 (Nagyacsád)
 • Heppes Aladár őrgy. - B-24 (Mosonszolnok)
101/1.
 • Buday Lajos szkv. - B-24 (Meggyeskovácsi)
 • Irányi Pál fhdgy. - P-38 (Tés, É)
101/3.
 • Takáts Pál szkv. - P-51

Veszteségek:

Molnár Miklós hdgy. (101/1.), Podoba Illés szkv. (101/3.) és Ájben János szkv. (101/3.) hősi repülőhalált halt. Nagy József szkv. sérült gépével kényszerleszállást hajtott végre, de nem sérült meg.

Június 27.

300 db B-17 és B-24, 90 db P-51 Mustang kíséretében támadott budapesti célokat. A Pumák 24 gépe vett részt a harcokban. 4 igazolt légi győzelmet arattak, veszteségük nem volt. Német részről bevetették a JG 302, ZG 1 és ZG 76 kötelékeit. A kb. 15 géppel bevetett ZG 1, 8 gépet vesztett, 8 hajózója hősi halált halt, 7 megsebesült. (9) Német jelentések 9 B-17 és 1 P-51 lelövését tartalmazzák. (10)

Eredmények:
101/2.
 • Málik József hdgy. - B-24 (Gyuró)
 • Málik József hdgy. - B-17 (Budakeszi)
 • Tóth Lajos hdgy. - B-17 (Szentendre)
 • Szentgyörgyi Dezső zls. - P-51 (Márianosztra)

Nem igazolt:
101/1.
 • Hemmert László hdgy. - B-17
101/3.
 • Dániel László hdgy. - P-38

Június 30.

450 db bombázó 160 db vadászgép kíséretében sziléziai olajipari célokat akart bombázni, de a rossz időjárás miatt magyarországi másodlagos célokat kényszerültek támadni. 22 magyar vadászt és kb. 20-30 német vadászt és rombolót vetettek be ellenük. A németek jelentéseik szerint lelőttek 14 B-24-est, 1 B-17-est és egy P-38-at. (11)

Eredmények:
101/1.
 • Karnay Ernő hdgy. - B-24 (Szigliget)
101/2.
 • Fábián István őrm. - B-24 (Veszprémpinkóc)
101/3.
 • Huszár András zls. - B-24 (Nemesvita)

 • Nem igazolt:
101/3.
 • Bejczy József fhdgy. - B-24
 • Bejczy József fhdgy. - P-38
 • Kovács Pál őrm. - P-38

Veszteségek:

Zsíros Gyula zls. (101/2.) hősi repülőhalált halt, gépe megsemmisült. További 2 db Bf 109 súlyosan megsérült.

Július 2.

712 db bombázó, 300 db kísérővadász támogatásával főként budapesti és győri célpontokat (ipari telepek, olajfinomítók, pályaudvarok) támadott. A háború során ez volt a legnagyobb erőkkel végrehajtott bombázás hazánk ellen. A 15. AAF összes Bomber Wingje bevetésre került. Magyar részről a 101. vadászosztály 18 Bf 109-ese, német részről a JG 27, JG 302, ZG 26, ZG 76 kb. 60-80 vadász és rombológépe vett részt a harcokban. A magyar és német kötelékek Budapest légterében csaptak össze az ellenséggel. A németek jelentéseik szerint lelőttek 20 B-24-est, 14 B-17-est, 2 P-51-est és 1 P-38-at. (12)

Eredmények:
101/I. osztálytörzs
 • Heppes Aladár őrgy. - B-24 (Pusztaszabolcs, NY)
101/1.
 • Faludi Károly szkv. - B-24 (Pusztaszabolcs)
 • Irányi Pál fhdgy. és Benkő Lajos hdgy. - B-24 (Pettendpuszta)
 • Irányi Pál fhdgy. - B-24
 • Szikora Pál szkv. - B-17 (Kajászószentpéter)
 • Szikora Pál szkv. és Raposa Zoltán őrm. - P-51 (Vereb)
101/2.
 • Szentgyörgyi Dezső zls. - B-24 (Etyek, Ödönmajor)
 • Lőrincz Mátyás őrm. - B-24 (Budapest, DNY)
101/3.
 • Debrődy György hdgy. - P-51 (Mogyoród)
 • Dániel László hdgy. - P-38 (Mezőkomárom, ÉNY)

Nem igazolt:
101/1.
 • Karnay Ernő hdgy. - B-24
 • Nagy József szkv. - B-24
101/2.
 • Forró Pál hdgy. - P-38
 • Krizsevszky Leó zls. - P-51 (A háború után derült ki, hogy Krizsevszky zls. akinek P-51 lelövését nem igazolták, a 4. FG., (334. FS.) egyik legsikeresebb pilótáját, Ralph K. Hofer hdgy.-ot lőtte le (16 légi győzelem). Hofert Jugoszláviában, Mostar közelében találták meg gépének roncsai között) (13)
101/3
 • Boldizsár László szkv. - P-38

Veszteségek:

Beregszászi Sándor szkv. (101/1.), Karnay Ernő hdgy. (101/1.) és Takáts Pál szkv. (101/3.) hősi repülőhalált halt. Forró Pál hadnagyot (101/2.) Mustangok lőtték le, kiugrás előtt még a gépében megsebesült. Nagy József szkv. (101/1.) gépét eltalálták a Liberátorok lövészei. Az égő géppel való kényszerleszállást sértetlenül túlélte, gépe megsemmisült. Az osztály 9 gépe megsemmisült vagy súlyosan megsérült. Német részről a JG 302 10 pilótája hősi repülőhalált halt, három megsebesült, 14 Bf 109 megsemmisült. (14)

Július 3.

600 db bombázó román és jugoszláv olajipari és közlekedési célpontokat támadott. Egy kisebb kötelék Szegedet bombázta. A bevetett magyar vadászgépek nem találkoztak ellenséggel. Boda György szkv. (101/1.) gépe ismeretlen okból lezuhant és a pilóta hősi repülőhalált halt. Július 7.
650 db bombázó 250 kísérővadász támogatásával csehszlovák célokat támadott. A gépek a célok felé tartva átrepültek Magyarország felett. A légi harcok súlypontja a Bécs és Budapest közötti légtérben alakult ki. A 101. vadászosztály 2 bevetést repült és a repülőtér készültségi gépeit is kétszer bevetették. Az első bevetésre a 2. és 3. századok 10-12 gépe, a másodikra az 1. és 2 század 10 gépe szállt fel. A készültség gépeiből 4 majd később 2 gép szállt fel. A németek jelentéseik szerint lelőttek 12 B-24-est, 4 B-17-est és 1 P-51-et. (15)

Eredmények:
101/I. osztálytörzs
 • Heppes Aladár őrgy. - B-24 (Hajmáskér)
101/1.
 • Benkő Lajos hdgy. - B-24 (Felsőörs)
 • Faludi Károly szkv. - P-38 (Pápa NY, utólag igazolva, de Tóth hdgy. légi győzelme nem lett törölve, ezért az egy lelőtt P-38-ból kettő lett)
101/2.
 • Lőrincz Mátyás őrm. - B-24 (Győrszentmárton)
 • Tóth Lajos hdgy. - P-38 (Tét, Faludi szkv. légi győzelme, tévedésből igazolták Tóth hdgy.-nak)
 • Barsy Gellért hdgy. - B-24 (Hajmáskér)
101/3.
 • Debrődy György hdgy. - B-17 (Megyercs)
 • Molnár László hdgy. - B-24 (Kolozsnéma)
 • Molnár László hdgy. - B-24 (Magyargencs)

Veszteségek:

Tóth Lajos hdgy.-ot (101/2.) lelőtték a Lightningok, sikerült kiugrania és nem szenvedett sérülést. Ez volt a hadnagy ötödik ejtőernyős ugrása a háború folyamán. Debrődy György hdgy. (101/3.) gépét eltalálták a bombázók lövészei és ennek következtében felrobbant az oxigénpalackja. Csak kisebb sérüléseket szenvedett és a győri reptéren sikerült leszállnia.

Július 8.

Az amerikai bombázók ausztriai célokat támadtak, de kb. 30 gép, a másodlagos célpontnak kijelölt veszprémi repülőteret bombázta. A 101/1. Zongora kapott bevetési parancsot, Komárom légterében várakoztak, de nem léptek harcérintkezésbe az ellenséggel. A veszprémi reptérhez akkorra értek vissza, amikorra a bombázók már eltávoztak. A földön a veszteségek súlyosak voltak, 62 halott, 64 súlyos és 63 könnyű sebesült. A Puma osztály pilótái közül Kovács Sándor hdgy. (101/2.) hősi halált halt, Gersy Tamás fhdgy. (101/3.) súlyosan, Nyemecz János zls. (101/3.) könnyebben megsebesült. A reptéren lévő vadászgépekből alig néhány szenvedett kisebb sérülést.

Július 14.

430 bombázó 150 vadászgép kíséretében támadta Budapest és Pétfürdő olajipari célpontjait. A Pumák mindhárom századát bevetették, de összlétszámuk csak 16 gép volt. Német részről 40-50 vadász és romboló került bevetésre. A magyar kötelék megtámadott egy P-38 köteléket, Karátsonyi Mihály hdgy. 1 gépet lelőtt, ami zuhanás közben összeütközött egy másik P-38-al. Ezután egy nagyobb P-38 kötelék sietett társaik segítségére és a Pumáknak menekülni kellett, de nem szenvedtek veszteséget. A németek jelentéseik szerint lelőttek 7 P-38-ast. (16)

Eredmények:
101/3.
 • Karátsonyi Mihály hdgy. - P-38 (Környe, NY)
 • Karátsonyi Mihály hdgy. - P-38 (Környe, NY)

Július 16.

380 bombázó 150 vadász kíséretében Bécs környéki célokat bombázott. A Pumák 12 Bf 109-et vetettek be ellenük. Celldömölk térségében összetalálkoztak egy vadászvédelem nélküli bombázókötelékkel és veszteség nélkül lelőttek 2 B-24-est.

Eredmények:
101/2.
 • Szentgyörgyi Dezső zls. és Barsy Gellért hdgy. - B-24 (Gálos - Gels, Ausztria)
101/3.
 • Bejczy József fhdgy. - B-24 (Kenyeri)

Nem igazolt:
101/1
 • Benkő Lajos hdgy. - B-24
101/3.
 • Bejczy József fhdgy. - B-24

Veszteségek:

Bejczy József fhdgy. (101/3.) gépét a Mustangok szétlőtték, kényszerleszállt, serülés nem szenvedett.

Július 26.

Az amerikai bombázók főként ausztriai célokat támadtak, de Szombathelyet is bombatámadás érte. A Pumák egy kisebb köteléke megtámadta az amerikai köteléket és Molnár László hdgy. (101/3.) lelőtt egy P-38-at (Bécs, D-DK), viszont Krizsevszky Leó zls. (101/2.) hősi repülőhalált halt.

Július 27.

366 db B-17 és B-24 támadott budapesti célokat, további 24 db B-24-es a pécsi pályaudvart bombázta. A kötelékeket P-51 és P-38 gépek biztosították. Német részről 90-100 vadász és romboló vett részt a bevetésen. Hozzájuk csatlakozott a Pumák 8 gépe. Budapest környékén léptek harcba az ellenséggel. 6 gépet lelőttek, veszteséget nem szenvedtek. A németek jelentéseik szerint lelőttek 17 B-24-est és 3 P-51-est. (17)

Eredmények:
101/1.
 • Skulka Zoltán szkv. - P-51 (Nemesvámos)
101/2.
 • Szentgyörgyi Dezső zls. - B-24 (Oroszlány)
101/3.
 • Debrődy György hdgy. - B-24 (Mór)
 • Molnár László hdgy. - B-24 (Csákvár)
 • Karátsonyi Mihály hdgy. - B-24 (Szabadbattyán)
 • Kovács Pál hdgy. - P-51 (Csákvár)

Július 30.

300 db bombázó és több száz vadászgép támadott főként Budapest környéki célokat. 30-40 német és négy magyar vadászgépet a 101/3. századból vetettek be ellenük. A Balaton légterében kezdődött a légi harc. A négy magyar gép 2 B-24 Liberatort lőtt le. A 2 lelőtt gépet mind a négyük eredményéhez hozzáadták (tehát Molnár László hdgy., Dániel László hdgy., Kovács Pál őrm. és Boldizsár László tiz. légi győzelmeinek száma is kettővel növekedett). A légi harcban egy P-38 tévedésből lelőtt egy P-51-et, Shipman hdgy. gépe kigyulladt és a Vértestől keletre lezuhant. A németek 3 B-17 lelövését jelentették. (18)

Augusztus 7.

Ezen a napon 400 bombázó 300 vadászgép kíséretében sziléziai célokat és az újvidéki olajfinomítót támadta. Magyar részről a Pumák 18 gépét vetették be. A magyar vadászok felszállás után azt a parancsot kapták, hogy biztosítsanak 12 német háromágyús Bf 109-est az I/JG302-ből. A magyar köteléket Molnár László hdgy. vezette. Győrtől délre 12 Mustang a nap felől megtámadta a vegyes magyar-német egységet. Az irányítás mely ezen a napon Párduc néven jelentkezett be, rendkívül rosszul működött. De Molnár hdgy. is hibát követett el, mikor megpróbálta teljesíteni - jó katona módjára - a rossz, életveszélyes és amatőr módon kiadott parancsokat. Így aztán a Rába felett 8000m magasan célt repültek a Mustangoknak. Molnár hdgy. megpróbálta figyelmeztetni a veszélyre a németeket, ekkor egy Mustang súlyosan megrongálta gépét. Zuhanásban próbálta meg kivonni magát a harcból, de amikor kis magasságban egyenesbe hozta gépét egy Mustang újra elkezdett tüzelni rá. Szétlőtt gépét sikerült elhagynia, de a mögötte ülő Mustang az ejtőernyőn függő védtelen pilótát szitává lőtte. Gépe a V8+48 jelű Bf 109G6 és ő is a káldi erdőbe zuhant. 132 bevetésen 25 légi győzelmet aratott. Gépét még aznap megtalálták, de holttestét csak napokkal később a keresésbe bevont lakosság segítségével. (19) A német és a magyar kötelék teljesen szétesett, akit nem lőttek le az igyekezett kitérni a további támadások elől és visszatérni Veszprémbe. A németek 4 B-24, 2 B-17 és 2 P-38 lelövését jelentették. (20)

Eredmények:
101./1
 • Szikora Pál szkv. - P-51
101/2.
 • Málik József hdgy. - P-51 (Meggyeskovácsi)

Nem igazolt:
101/1.
 • Buday Lajos hdgy. - P-51
(Az amerikaiak valójában csak 1 db P-51-est vesztettek ezen a napon)

Veszteségek:

Molnár László hdgy. (101/3.) és Nyemecz János zls. (101/3.) hősi repülőhalált halt. Mindketten kiugrottak és mindkettejüket ejtőernyőn függve lőtték agyon az amerikai vadászok. Karátsonyi Mihály hdgy. (101/3.) gépe kigyulladt. Súlyos égési sérüléseket szenvedett, de sikerült kiugrania. Leérkezés után őt is megsorozta egy Mustang, de ekkor nem szenvedett sérülést. Benkő Lajos hdgy. (101/1.) is kiugrott égő gépéből, de ő sértetlenül ért földet. Tóth Lajos hdgy. (101/2.) könnyebben sérült gépével kényszerleszállt és nem sérült meg. Nánási Kálmán hdgy. (101/3.) - aki első bevetését repülte, csakúgy, mint Tobak Tibor hdgy. (101/3.) - üzemanyaghiány miatt hasraszállt. A Pumák összesen 5, a németek legalább 3 Bf 109-et vesztettek. 3 német pilóta megsebesült. (37)

Augusztus 9.

400 bombázó és több száz vadász támadott főként magyarországi célokat. A 101. vadászosztály nem kapott bevetési parancsot. Gépeikkel Kenyeribe és Várpalotára repültek át. 20 perccel felszállás után a gépek Iszkaszentgyörgy légterében köröztek, amikor a saját légvédelem téves azonosítás miatt tüzet nyitott rájuk. Benkő Lajos hdgy. (101/1.) gépén eltalálták a póttartályt, ami felrobbant. Sikerült kiugrania a gépből, de a vezérsíkoknak csapódott és súlyos sérüléseket szenvedett. Egy másik gép is megsérült, de az le tudott szállni a várpalotai reptéren.

Augusztus 20.

Több mint 460 bombázó támadott dél-lengyelországi, csehszlovákiai és magyarországi (Szolnok, Szeged) célokat. A 101. vadászosztályt kétszer is bevetették a nap folyamán. Először 20-24 gép indult bevetésre a reggeli órákban. Budapest felett várakoztak, de nem kaptak támadási parancsot. A második bevetés dél környékén indult, harcérintkezés akkor sem volt. A németek jelentéseik szerint lelőttek 3 B-24-est és 3 P-47-est. (21)

Augusztus 21.

102 db B-24-es P-51-esek biztosítása mellett támadta Hajdúböszörmény repterét. A Pumák századnyi köteléke kapott felszállási parancsot. Vác légterében csatlakoztak egy német egységhez majd miután a német egység visszafordult Karcag légterében néhány magyar vadász megtámadott egy bombázóköteléket. A támadás után a szétszóródott gépek egyesével vagy géppárban tértek vissza Veszprémbe. A németek jelentéseik szerint lelőttek 2 P-47-est és egy B-17-est. (22)

Eredmények:
101/2.
 • Krascsenics Lajos szkv. - B-24 (Hajdúböszörmény)

Nem igazolt:
101/2.
 • Málik József hdgy. - B-24 (Hajdúböszörmény)
101/3.
 • Nánási Kálmán hdgy. - B-24 (Hajdúböszörmény)

Veszteségek:

Skulka Zoltán szkv. (101/1.) gépét Hajdúböszörmény mellett Mustangok támadták meg. Gépe nem sokkal később Hajdúhadház házai közé zuhant le. A pilóta hősi repülőhalált halt.(29) A hajdúböszörményi reptéren visszaemlékezések szerint megsemmisült a 102/1. Gyorsbombázó század 9 Me 210-ese és 2 futárgépe valamint a 102/2. század 6 Me 210-ese és 3 futárgépe. Hivatalos korabeli veszteségi jelentések szerint megsemmisült 14 gép (a 102. Gyorsbombázó-osztály 12 db Me 210-ese és 2 másik gép).(30)

Augusztus 22.

530 db bombázó több száz kísérővadász támogatásával osztrák és Csehszlovák célokat támadott. A gépek a célok felé tartva átrepültek Magyarország felett. A Pumák 2 bevetést repültek. Az elsőben 8 gép vett részt, de nem találkoztak ellenséggel. A másodikon 12 gép vett részt. A légi harc Pápa és Celldömölk légterében zajlott. Német részről bevetésre került a JG 3, JG 27, JG 300 és a JG 302 több osztálya kb. 70-90 géppel. A német kötelékek szintén két bevetést repültek, jelentéseik szerint lelőttek 21 B-24-es és 9 B-17-es bombázót, 5 P-38-as és 4 P-51-es vadászt. (23) A JG 300 1 hősi halottat és 4 sebesültet vesztett a nap folyamán. (24)

Eredmények:
101/1.
 • Buday Lajos őrm. - B-24
101/2.
 • Szentgyörgyi Dezső zls. - B-24 (Zalaerdőd)
 • Papp Tibor fhdgy. - B-24
101/3.
 • Dániel László hdgy. - B-24 (Csönge)

(Buday Lajos őrm. légi győzelme a Pumák 100. győzelme volt)

Amerikai veszteségi jelentések 27 B-24, 4 B-17, 4 P-51 és 1 P-38 elvesztését tartalmazzák. (25)

Veszteségek:
 • Kovács Pál őrm.-t (101/3.) eltalálták a Liberátorok lövészei és hősi repülőhalált halt. Hoy Tibor szkv. (101/3.) gépét Mustangok támadták meg. A pilóta megsebesült, de sikeres kényszerleszállást hajtott végre.

Augusztus 23.

472 bombázó támadott Bécs környéki célokat. A légi harcok Bécs és Nyugat-Dunántúl térségében folytak. Magyar erőket nem vetettek be. Augusztus 24.
530 bombázó támadott lengyel, jugoszláv és magyar célpontokat. A Pumák is bevetési parancsot kaptak, de harcérintkezésbe nem kerültek az ellenséggel.

Augusztus 28-31.

28-án és 29-én nagyerejű bombatámadás érte hazánkat. Olajfinomítókat, közlekedési csomópontokat, reptereket, ipari üzemeket ért támadás. A Pumák nem kaptak bevetési parancsot. 30-án és a következő napokban amerikai vadászgépek támadták a debreceni, kecskeméti, nagyváradi repülőtereket.

Szeptember

A magyar vadászokat szeptember 1-től november 7-ig csak 5 esetben vetették be amerikai gépek ellen.

Szeptember 1-én bombázó és vadászrepülőgépek nagyobb kötelékei támadtak magyarországi repülőtereket, közlekedési célpontokat, ipari üzemeket. Magyar vadászokat nem vetettek be. Ezen a napon történt egy érdekes esemény. Wilson hdgy. Mustangja alacsonytámadás közben megsérült és kényszerleszállást kellett végrehajtania. Géppárparancsnoka, Exum őrgy. leszállt a földre kényszerült hadnagy mellé, majd miután Wilson hdgy. (52. FG, 4. FS) nagy nehezen betuszkolta magát a gépbe, felszálltak és szerencsésen landoltak Madnában.

3-án az amerikai bombázók közlekedési célpontokat támadtak. 5-én kezdődött a Budapest elleni támadássorozat, ami szeptember végéig tartott. 10-én Szombathely repterét és a körmendi vasútállomást érte támadás.

A szeptember 13-21. közötti időszakban13 légitámadás érte Magyarország főbb közlekedési csomópontjait és tiszai átkelőhelyeit. A támadások kisebb nagyobb intenzitással folytatódtak szeptember-október folyamán is.

Az eseményekhez tartozik, hogy szeptember 19-ével az osztályt ezreddé fejlesztették, megalakult a 101/II. osztály ugyancsak 3 századdal - 101/4. Vihar, 101/5. Mókus, 101/6. Kölyök (kiképzőszázad) - Csathó Gyula őrnagy parancsnokságával. Heppes Aladár lett az Ezredparancsnok, Scholtz Miklós pedig a 101/I. parancsnokságát vette át.

Végjáték

Október

12-én 160 db P-51 Mustang Budapest-Győr-Bécs térségében vasúti, közúti közlekedési és egyéb alkalmi célokat támadott. A 101. vadászezred I. osztálya Szeged térségében szovjet csapatokat alacsonytámadott. A támadás után Veszprém légterében, leszállás közben Mustangok jelentek meg és azoknak a vadászoknak, akik még nem szálltak le, fel kellett venniük velük a harcot. Az egyenlőtlen légi harcban a Pumák ismét súlyos veszteségeket szenvedtek.

Eredmények:
101/2.
 • Málik József hdgy. - P-51 (Aszófő)
 • Lőrincz Mátyás őrm. - P-51 (Balatonnál - Nádasladány)

Veszteségek:

A légi harcban a Mustangok lelőtték Balogh Károly fhdgy.-ot (101/2.) és Bélaváry Pál hdgy.-ot (101/3.), mindketten hősi repülőhalált haltak. Nánási Kálmán hdgy. (101/3.) és Cserny Miklós hdgy. (101/1.) égő géppel kényszerleszállt, mindketten sérülés nélkül szálltak ki ronccsá vált gépükből. Dóra Ambrus őrm. (101/2.) is kényszerleszállt, gépét még ekkor is lőtték a Mustangok, súlyos sérüléseket szenvedett. Erdész Károly őrv. (101/3.) kiugrott sérült gépéből, nem sebesült meg. Málik hdgy. (101/2.) gépének motorja üzemanyaghiány miatt leállt és ő ejtőernyővel kiugrott. Huszár András zls. (101/3.) az ezred egyik Fi 156-os futárgépével repült. Őt is lelőtte egy Mustang, a zls. kényszerleszállt és nem sérült meg.

Október 13-tól az amerikai vadászok sorozatosan támadtak magyar-német reptereket. 17-én több száz bombázó támadott magyarországi közlekedési csomópontokat. A Pumák 14 gépe kapott bevetési parancsot, a felszállás erős oldalhátszélben történt, ezért 3 gép felszállás közben összetört. A megmaradt 11 gép 55 percig Veszprém felett körözött, majd leszállt. Ellenséges gépeket nem láttak. 21-én 104 db B-24-es Győr, Szombathely és Ipolyság vasúti célpontjait és Almásfüzitő olajfinomítóit támadta. Nagyszámú vadászgép különböző célpontokat támadott az ország egész területén.

November 1.

Több mint 300 négymotoros bombázó Bécs környéki célpontokat támadott. A magyar vadászok a visszatérő gépeket támadták. Az eredmény 1 légigyőzelem mellett egy elvesztett pilóta.

Eredmények:
101/2.
 • Krascsenics Lajos szkv. - B-24 (horvát területen)(35)

Veszteségek: Horváth Ernő szkv. (101/2.) P-51-esekkel vívott légi harcban hősi repülőhalált halt. Legyőzője az 52. FG 4. FS-ban szolgáló Barnett Chaskin hdgy. Horváth szkv. gépe Hajmáskér felett saját légvédelemtől találatot kapott és megsérült. Kivált a kötelékből és ezután meg akart támadni egy kötelékétől elszakadt B-24-est, de a gépet fedező 5 Mustanggal kellett egyenlőtlen légi harcot vívnia. Gépe megsérült és kényszerleszállt Balatonlellétől délre pár száz méterre egy kukoricásban. A kigyulladt gépre rácsaptak a Mustangok, eközben a gépből kiszállni akaró pilóta lövést kaphatott és bennégett a gépben. Szemtanúk szerint a pilóta több helyen súlyos égési sérüléseket szenvedett illetve a jobb oldalán nagy nyílt seb volt látható, ami lövéstől származott. Horváth szkv. Sárváron van eltemetve. (36)

November 5.

500 db bombázó 198 db P-51-es Mustang és 139 db P-38 Lightning kíséretében Bécs/Floridsdorf olajfinomítóit támadta. A 101/I. osztály három százada és a 101/II. osztály 4. százada kapott bevetési parancsot. Tapolca légterében támadták meg az amerikaiakat.

Eredmények:
101/1.
 • Michna György hdgy. - B-24 (Balaton, DNY)
 • Buday Lajos szkv. - B-24 (Pusztamagyaród)
101/2.
 • Tóth Lajos hdgy. - B-24 (Nagykanizsa, DK)
 • Málik József hdgy. - B-24 (Nagykanizsa, DK)
101/3.
 • Domján Pál őrm. - P-51 (Zalakomár)

Nem igazolt:
101/1.
 • Nagy József szkv. - B-24
101/2
 • Fábián István őrm. - B-17
101/3.
 • Debrődy György hdgy. - B-24
 • Boldizsár László szkv. - B-17

Veszteségek:

Ditróy Csaba hdgy. (101/2.), Gáspár József zls. (101/2.), Hoy Tibor szkv. (101/3.) és Lőrincz Mátyás őrm. (101/2.) hősi repülőhalált halt. (Lőrincz őrm. könnyebben sérült gépével futóra akart leszállni egy mezőn, de gépe egy árokba futott, átvágódott és kigyulladt. A pilóta gépével együtt elégett). (27) Kiss László hdgy. (101/1.) gépét szétlőtték, kényszerleszállt és megsebesült. Michna György hdgy. (101/1.) gépéből kiugrott, belegabalyodott az ernyő zsinórzatába és földet éréskor megsebesült. Domján Pál őrm. (101/3.) gépe kigyulladt a Mustangokkal vívott harcban. A pilóta ezt nem vette észre csak akkor, amikor egy Mustang mellérepült és jelezte ezt neki. Domján őrm. kiugrott gépéből, ami ezután nekiütközött a segítőkész amerikai gépének. Horace S. Hudson hadnagy (52. FG, 2. FS), aki megmentette Domján Pál őrm. életét, Zalaszentjakab közelében zuhant le és hősi repülőhalált halt.

November 6.

Kb. 300 db bombázó támadott Bécs környéki olajipari célokat. A Puma ezred 4 százada került bevetésre. Az idő nagyon felhős volt, a felhőalap 500 m körül volt. A Rába fölött rövid légi harcot vívtak, majd elindultak hazafelé.

Eredmények:
101/1.
 • Szikora Pál szkv. - F-5E (Bakonybél)

Veszteségek:

A légi harc után Bánlaky György szds. (101/4.) kísérőjével Korinyi József szkv.-vel (101/4.) együtt meredek szögben a felhőbe zuhant. Gépeik nem messze egymástól Gyirmót mellett csapódtak a földbe. Mindketten hősi repülőhalált haltak. Valószínűleg Bánlaky szds. gépének oxigénrendszere meghibásodott és elvesztette az eszméletét. Korinyi szkv. ezt nem tudván a végsőkig kísérte...

November 7.
Tihany felett alakult ki légiharc, melyben Michna György hdgy.-ot (101/1.) Litérnél lelőtték. Sikerült gépével hasraszállnia, ellenben Málik József hdgy.-nak (101/2.) ki kellett ugrania gépéből. Ez volt az utolsó szervezett bevetés az amerikai légierő gépei ellen. (34)
A háború további időszakában a Pumák nem repültek szervezett bevetést az amerikaiak ellen. Amerikai gépekkel ezután is voltak légi harcok, de November 8. után az ezredet kizárólag szovjet gépek ellen vetették be.

Eredmények, 1944. március-november
 • Bevetett gépek száma: 649
 • Légi győzelmek: 107
 • Ebből négymotoros: 61
 • kétmotoros: 32
 • egymotoros: 14

Saját veszteség: 30 pilóta, 78 gép.

Légi győzelmek és veszteségek amerikai gépekkel szemben

1944. december - 1945. május

Légi győzelmek:
1944. December 17.
101/4.
 • Füleky Béla fhdgy. és Nemeslaki Zoltán őrm. - B-24 (Dunaföldvár, DNY)

1945. február 21.
101/7.
 • Szeverényi Kálmán hdgy. - B-17 (Soponya, DNY)

1945. március 1.
101/7.
 •  Máthé László fhdgy. - B-24 (Kurd, ÉNY)

1945. március 14.
101/2.
 • Forró Pál hdgy. - P-51 (Ozora, D) ?

1945. március 15.
101/5.
 • Fekete Ottó zls. - B-17 (Lendvavásárhely)

1945. április 16.
101/3.
 • Sűrű Béla zls. - P-51 (Raffelding)

Veszteségek:
 • 1945 jan.
 • Füleky Béla fhdgy. (101/4.) - kiugrott, könnyebben megsebesült - P-51

 • 1945. március 22.
 • Málnássy Ferenc hdgy. (101/8.) egy Fw 58 futárgéppel Kenyeriből Veszprémbe indult. Utasai Benárd László hdgy. (101/9.), Török Lajos zls. (101/8.) és Kárpáti István őrm. (101/7.) voltak. Felszállás után P-38 Lightningek támadták meg a Weihét. Málnássy hdgy.-ot az első sorozat eltalálta, azonnal meghalt. A kényszerleszállt gépből a másik 3 pilóta súlyos sérüléseket szenvedve jutott ki. Benárd László hdgy. sérülései következtében március 27-én meghalt.

 • 1945. április 14.
 • Luzsénszky Pál hdgy. (101/9.) - hősi halált halt - P-51
 • Szénássy László fhdgy. (101/9.) - kiugrott, sebesülten hadifogságba esett - P-51

 • 1945. április 16.
 • Málik József hdgy. (101/1.) - hősi halált halt, földön, alacsonytámadásban - P-51
 • Tobak Tibor hdgy. (101/3.) - kiugrott, súlyos égési sérülést szenvedett - P-51
 • Sűrű Béla zls. (101/3.) - nem sérült meg - P-51
 • Lénárd Tivadar zls. (101/6.) - megsebesült - P-51
 • Galánfy Lajos hdgy. (101/7.) - hősi halált halt - P51
 • Szentágotay József hdgy. (101/8.) - megsebesült - P-51

A bevetések leírásai legnagyobbrészt Pataky I. – Rozsos L. – Sárhidai Gy.: Légi Háború Magyarország Felett I-II. című könyvén alapszanak. A légi győzelmek B. Stenge Csaba: Elfelejtett Hősök című könyvének második kiadásából származnak, ahol ettől eltérő forrás lett használva, az jelezve van.

Források:
 1. JG 27 győzelmi adatok: Tony Wood, Microfilms, O.K.L. Fighter Claims - Films & Supplementary Claims from Lists, Reich, West & Südfront, January-April 1944
 2. ua. mint 1.
 3. ua. mint 1.
 4. Parcsami hadnagy és lövésze lelövése - Aero História 1992. október, 8. o.
 5. Sárkány hdgy. légi győzelme, Aeromagazin, 2004. Augusztus, 58. o.
 6. Tony Wood, Microfilms, O.K.L. Fighter Claims - Films & Supplementary Claims from Lists, Reich, West & Südfront, May-July 1944
 7. ua. mint 6.
 8. ua. mint 6.
 9. Német veszteségi adatok Aranysas 2007/5., 61. o.
 10. ua. mint 6.
 11. ua. mint 6.
 12. ua. mint 6.
 13. Punka: A Messzer, 55. o.
 14. Német veszteségi adatok Aranysas 2007/7., 57. o.
 15. ua. mint 6.
 16. ua. mint 6.
 17. ua. mint 6.
 18. ua. mint 6.
 19. B. Stenge Csaba: Elfelejtett Hősök, 2. kiadás, 131. o.
 20. Tony Wood, Microfilms, O.K.L. Fighter Claims - Films & Supplementary Claims from Lists, Reich, West & Südfront, August-December 1944
 21. ua. mint 20.
 22. ua. mint 20.
 23. ua. mint 20.
 24. Német részvétel és veszteségek: Aranysas 2008/5, 53 o., Német győzelmi adatok: Tony Wood, Microfilms, O.K.L. Fighter Claims - Films & Supplementary Claims from Lists, Reich, West & Südfront - August-December 1944
 25. Amerikai veszteségek: Aranysas 2008/5., 53. o.
 26. Bernárd-Mujzer-Hangya: Horrido, 115. o.
 27. B. Stenge Csaba: Elfelejtett Hősök, 2. kiadás, 287. o.
 28. Becze: Az Arany Sas Nyomában, 30. o.
 29. Becze: Az Arany Sas Nyomában, 76. o.
 30. Becze: Az Arany Sas Nyomában, 77. o.
 31. Pataky-Rozsos-Sárhidai: Légi Háború Magyarország Felett I., 152. o.
 32. B. Stenge Csaba közlése
 33. Aranysas 2009/11., 50-54. o.
 34. Punka: A Messzer, 62. o.
 35. B. Stenge Csaba: Elfelejtett Hősök, 2. kiadás, 247. o.
 36. Haditechnika 2019/4, 72-75. o.
 37. Jochen Prien, Gerhard Stremmer, Winfried Bock: Die Jagdfliegerverbände der Deutschen Luftwaffe 1934 bis 1945, Teil 13/II., Reichsverteidigung 1944, 6.6. bis 31.12.1944., 146. o.

Felhasznált irodalom:
 • Pataky-Rozsos-Sárhidai: Légi Háború Magyarország Felett I-II.
 • B. Stenge Csaba: Elfelejtett Hősök - A Magyar Királyi Honvéd Légierő ászai a II. világháborúban, 2. kiadás
 • Top Gun, Aranysas és Aeromagazin repülőmagazinok
 • Punka György: A "Messzer"
 • Becze Csaba: Kőr Ász - Egy vadászrepülő század története 1936 - 1941
 • Becze Csaba: Az Arany Sas Nyomában - Szilaj Varga Gyula és a magyar gyorsbombázók a II. világháborúban
 • Bernárd-Mujzer-Hangya: Horrido!
 • Haditechnika
 • Jochen Prien, Gerhard Stremmer, Winfried Bock: Die Jagdfliegerverbände der Deutschen Luftwaffe 1934 bis 1945, Teil 13/II., Reichsverteidigung 1944, 6.6. bis 31.12.1944.
Tovább a kategóriában: « A Pumaszállás Vers a pumákhoz »