hétfő, 28 január 2013 21:40

Már nagyon vártam hogy ismét levegőbe emelkedhessek

Írta: VO101_Gabesz
1944. április 25, Krim félsziget

Már nagyon vártam hogy ismét levegőbe emelkedhessek miután 2 hét felhőtlen szabadság után visszatértem a frontra. De volt bennem egy jó adag szorongás is, mivel helyzetünk egyre nehezebb, az orosz gépek és pilóták egyre jobbak, nekünk pedig sokszor nagyon lehasznált masinák jutnak. A Kirovskoe bázison HWick hadnagy rögtön ki is jelölt bevetésre Chewy, Smile és Hupival együtt a Dongó századból, valamint egy német pilóta.

Rövid eligazítás után beszálltunk az A5-ös Focke-Wulfokba. Megkönnyebbültem, mert a fóka azért egész jó gép, nagy végsebessége és hatalmas tűzereje van. JU52-es szállítógépeket kellett kísérni. HWick vezette a köteléket. Előre mentünk kelet felé, hogy megtisztítsuk az útvonalat ellenséges vadászoktól, egyszer csak megpillantottuk előttünk egy köteléket, szovjet vadászok voltak 5-6gép. 1000 m magassági fölényünk volt, úgyhogy kissé megnyugodtam. HWick százados kiadta a parancsot, hogy egy rácsapás és utána felhúzni! Tilos fordulózni! Mikor közelebb értünk láttuk hogy Yakok, megkezdődött a harc. A parancs ellenére mégis egyre lejjebb kerültünk, sajnos a foka nagyon hamar veszít a sebességéből manőverezés közben. HWick motorját egy Yak el is találta, a BMW motor kis füstcsíkot húzott, szerencsére ez még nem olyan nagy probléma. Chewy pedig jelentette hogy valószínűleg túlmelegedett a motorja. Próbáltuk elkapni a Yakokat, de nem volt igazán jó pozíció, sőt egyszer csak nyomjelzőket látok hátulról elsüvíteni a gépem mellett. Hátranézek, látom hogy egy Yak jön, szerencsére messze volt, sebessége is fogytán, így le tudtam rázni. Ekkor megláttam egy oroszt, épp fordulóban volt előttem, rászűkítettem, elé tartottam, és minden csőből tűz! Éreztem, ezt nagyon eltaláltam, bekapta! Lapos szögben zuhant lefelé és földbe csapódott. A pilóta nem tudott kiugrani, valószínűleg már a kabinban meghalt a lövedékeimtől. Dehát ez a háború, ilyeneken nem szabad töprengenünk...

Közben a német pilóta is leszedett 2 oroszt, a többi orosz pedig lezuhant vagy hazamentek. A 9 Junkers közül egyet vesztettünk, mi pedig mindannyian sértetlenül leszálltunk egy távoli bázison.