szerda, 23 január 2013 05:49

NL-7 léc nyomtatható verzió

Írta:
Az alábbi galériában a szovjet NL-7 számolóléc képét lehet látni, amit letöltve bárki kinyomtathatja, és elkészítheti saját NL-7 lécét. A kurzort természetesen valamiylen áttetsző anyagból kell elkészíteni, de rajz mellett felrakom, hogy látni lehessen a méretét és alakját.

A lécről egy rövidebb leírást a DR tárcsa cikkben olvashattok. A használata megeyezik az ott leírt használattal, a különbség csak annyi, hoyg itt nem kör alakú gyűrűket kell egyméshoz igazítani: link icon
A léc használható, működő flash változatát ide kattintva éritek el: link icon
kedd, 22 január 2013 18:01

NL-7 léc flash verzió

Írta:
Ezen az oldalon az NL-7 számolóléc böngészőben működő, flash változatát látjátok.

A középső léc és a kurzor vízszintesen csúsztatható. A léc használata a DR tárcsák használatán alapul, az ottani leírésok itt is használhatók, csak itt nem kör alakú gyűrűket, hanem vízszintes tárcsákat igazít egymáshoz az ember. De a számolási elvek, összefüggések ugyanazok.
A léc bal oldalán lévő két kis okonnal lehet váltani az angol és az orosz feliratok között.
vasárnap, 30 december 2012 23:47

DR tárcsa nyomtatható verzió

Írta:
Az alábbi galériában a Dreieckrechner DR-3 tárcsa gyűrűkre lebontott képeit lehet látni, amit letöltve bárki kinyomtathatja, és elkészítheti saját DR tárcsáját (a lap alján a mellékleteknél egyben is letölthető dl icon). A kurzort természetesen valamiylen áttetsző anyagból kell elkészíteni, de külön lapokon felteszem, hogy látni lehessen a méretét és alakját.

A tárcsa történetéről és használatáról készített cikket ide kattintva éritek el: link icon
A tárcsa böngészőben használható, működő flash változatát ide kattintva éritek el: link icon
vasárnap, 30 december 2012 23:46

DR tárcsa flash verzió

Írta:
Ezen az oldalon a Dreieckrechner DR-3 tárcsa böngészőben működő, flash változatát látjátok.

A tárcsa gyűrűit az egérrel lehet vonszolni (a keretet is). A jobboldali piros kapcsolóval lehet a két oldal között váltani (iránytű oldal és számolási oldal). A középponton klikkelve "precíz módba" vált, a számítási oldalon az 1h jelre klikkelve a kurzort ott rögzíti, és amíg máshova nem vonszoljuk, addig a belső fehér időskálával együtt mozog.
vasárnap, 30 december 2012 16:31

Szélháromszög számítása

Írta:
Természetes, hogy a repülőgép repülés közben ki van téve a különböző légmozgások eltérítő hatásának, ami függ a szél erejétől, a repülőgéphez viszonyított relatív szögétől és a repülőgép sebességétől. Ha a szél iránya nem esik egybe az útvonalunkkal, akkor a szél nem csak a föld feletti sebességünket, hanem a haladási irányunkat is befolyásolja. A szél eltérítő ereje annál nagyobb:
  • Minél merőlegesebb szögben éri a gépünket a megfújás
  • Minél erősebb a szélsebesség
  • Minél hosszabb az útvonal
  • Minél kisebb az önsebesség
vasárnap, 30 december 2012 09:03

Alapfogalmak

Írta:
Előszó

Repülés közben az első dolog, ami feltűnik az embernek, hogy nincsenek nevek a tájon. Ne nevessen senki, a "földi" életterünkben megszoktuk, hogy utcanevek, táblák, útbaigazítások segítenek, de odafönt? Semmi. Ha valaki motorossal van, és eltévedt, az esetleg leereszkedik, és megnézi egy vasútállomás nevét (az jó nagy betűkkel van), de azt hosszú távon nem lehet csinálni. Ezért kell normálisan, és folyamatosan navigálni. A navigáció nem arról szól, hogy minden bozótot azonosítsunk, hanem arról, hogy mindig tudjuk, hogy hol vagyunk, ezért a navigációt a felszállásnál kell elkezdeni, nem akkor, amikor már eltévedtünk!
hétfő, 22 október 2012 23:59

Dreieckrechner háromszögmegoldó tárcsák

Írta:

Dreieckrechner háromszögmegoldó tárcsák
kategoria fejlec dr tarcsa


Ez a cikk Ronald van Riet 2009-ben írt cikkének magyar fordítása. Az eredeti dokumentumot a következő címről lehet letölteni:Sliderulersite


Fordította: Mart Tamás (VO101_Tom)