kedd, 23 október 2012 14:13

VO101 szabályzat

Írta:
Tartalom:
1. Alapelvek
2. Jelentkezési feltételek (a VO101 jelenleg nem tart toborzást, tagfelvétel nincs)
3. Részvételi feltételek
4. Repülési szabályok
5. Rendfokozatok és kitűntetések
6. Szabályzat módosítások


1. Alapelvek

1.1
Az osztály azért jött létre, hogy 2. Világháborús szimulátorokkal játszunk, és jól érezzük magunkat. Mindig tisztán és becsületesen küzdünk, és ugyan ezt várjuk ellenfeleinktől. Továbbá ezzel a virtuális vadászosztállyal szeretnénk kifejezni tiszteletünket és hálánkat, a bátor magyar férfiak iránt, akik életüket adták hazánk védelméért. Létszámuk kicsi volt, de szívük annál nagyobb. Úgy hívták magukat: A PUMÁK

1.2
Újonc felvétel jelenleg nincs, a század feltöltöttnek tekinthető. Az itt leírt felvételi, és az újoncokra vonatkozó szabályok - értelemszerűen - arra az időszakra vonatkoznak, amikor az osztály toborzást tart.

1.3
A tagfelvétel, előléptetések, kizárások a vezérkarra tartoznak. Bármilyen kérdéssel, vagy problémával közvetlenül a vezérkar valamelyik tagját kell megkeresni, nem nyilvános fórumokon keresztül, stb.


2. Jelentkezési feltételek, kiképzés

2.1
Az újonc-jelöltnek rendelkeznie kell bizonyos online és offline tapasztalattal. Ennek bizonyítására a következő quick mission track-eket kell elkészítenie FB-vel:
 • 2 Bf-109 G2 négy darab (4x1) Ace P39N1 ellen
 • 2 Bf-109 G10 négy darab (4x1) Ace La-5FN ellen
 • 1 Bf-109 G2 3 rookie Pe-2-es ellen
 • 1 FW-190 A-5-össel lebombázni egy légvédelemmel védett hidat (minél magasabbról kellene oldani)

2.2
Mindegyik track-et full real módban kell megcsinálni és 2000 méter az ajánlott magasság. Minden track-ből legalább kettőt kell csinálni a véletlenszerű győzelmek elkerülése végett. A légiharc track-ekben minimum két gépet kell lelőni, és plusz pont, ha a másik messzer is épségben hazatér a legközelebbi saját reptérre.

2.3
Amennyiben a kiképző tisztek és/vagy a vezérkar tagjai megfelelőnek tartják a track-ek színvonalát zöld utat adhatnak az újonc felvételére.
Ez még mindig nem jelenti a kiképzés kezdetét, ugyanis a századon belül általában 3, maximum 4 újonc kaphat kiképzést. Ha ennél kevesebb újonc van, akkor minden további nélkül elkezdődhet a kiképzés.

2.4
Újonc státusz
Az újonc először is megkapja annak a két oktatónak a nevét, akik az ő kiképzésükért felelnek. A kiképzéseket minimum heti 3 alkalommal kell végezni. Természetesen lehet akár minden nap is, amennyiben az oktatók valamelyike jelen van. Ha valamelyik oktató nem tud huzamosabb ideig jelen lenni, köteles kijelölni valakit, aki helyettese lesz arra az időre.

2.5
Az újonc a kiválasztott név mellett felrak egy T-betűt és így jön a Hyperlobby-ra: VO101_Név_T. Az oktatás a következőket fejleszti elsősorban:
 • Géppárban repülés (légtérfigyelés, laza köteléktartás, alapmanőverek, vezérgéppel együttműködni)
 • Géppárban támadás (bombázókra vagy vadászokra, géppárban leborítás, vagy váltott támadás, rádiózás)
 • Taktikai ismeretek (típusismeret, szituáció megítélés, jobb pozíció kialakítása, menekülési taktikák)
 • Fordulóharc ismeretek
 • FEGYELEM!

2.6
A kiképzések alatt track-et kell venni és repülés után elemezni az eredményeket, hibákat. Minden kiképzés végén készül egy jelentés a fórum Kiképzési Napló topic-ba, ami tartalmazza a dátumot, a repült időt, továbbá pontozással (1-től 10-ig) jellemzi az oktató a következőket:
 • Repüléstechnika (le- felszállás, alapmanőverek, átesés, hajtóműkezelés, hasra szállás, navigáció stb.)
 • Fordulóharc
 • Célzás
 • "Üss és fuss" kivitelezése
 • Géppár repülés (fegyelem, ill. utasítás végrehajtása)
 • Az oktató néhány mondatot még hozzátehet a jelentéshez, ha esetleg valami hasznosat meg akar említeni, legyen az akár dicséret, akár probléma az újonccal kapcsolatban.

2.7
Általában a VO101-ben Bf-109-est és FW-190-est kell ismerni és jól repülni, tehát ezeket a típusokat érdemes gyakorolni.

2.8
A kiképzés mehet szólóban az oktatóval, 2 vs 2 dogfight szerveren, vagy ritkábban coop mission-nal. Az oktató határozza meg mindig az adott kiképzés célját, de az újonc is bátran kifejezheti, hogy mi az, amiben gyengének érzi magát. Az oktató kijelölhet az újonc számára offline feladatokat, amiket track formájában az újoncnak el kell készítenie és be kell mutatnia.

2.9
Amikor az oktató(k) úgy érzik az újonc jól teljesíti a legtöbb feladatot, akkor jöhet a végső feladat: Megmérkőzni a STAB valamely tagjával, és ha ő úgy látja, hogy megérett a bevetésre, akkor beosztja valamelyik századba, és ekkor eljöhet a megható pillanat: az újoncból Őrmester lesz.

2.10
A kiképzések végcélja, hogy az újonc akár kísérőként, akár vezérként sikeresen túlélhessen bevetéseket. A légi győzelmek az első 50 bevetésen másodlagosak. A lényeg, hogy ne egy repülő agyagtábla legyen a vörös hiénák lőterén!


3. Részvételi feltételek

3.1
A felvett tag őrmesterként kezdi tevékenységét. Előléptetésről a vezérkar dönt. Ezt leginkább repülőtudása, a század tevékenységében való részvétele és annak intenzitása határozzák meg.

3.2
Bármilyen fajta csalás kizárással jár!

3.3
Politikai nézeteknek helye nincs a VO101-ben.

3.4
Kultúrált viselkedés kötelező. A tisztelet mind az ellenfél mind a saját tagok számára elvárt. Így pl. tilos sértegetni, ejtőernyőn lógó pilótára, vészhelyzetben leszálló gépre (amelyik mér nem harcképes) lőni!

3.5
Ha valaki nem vesz részt az osztály repüléseiben - és előre nem jelezi - valamint a fórumon sem mutat semmilyen aktivitást, a fórumon való utolsó hozzászólástól számított három hónap múlva tartalékos állományba kerül. Egy hétnél hosszabb idejű eltávot kötelező a fórum Kimenők topicban, vagy a levelezőlistán jelentetni. Amennyiben hiányzását előre jelzi, abban az esetben nincsenek szankciók.

3.6
A részvétel minimum kb. heti két órát jelent. Ezt akár egy nap alatt is lerepülheti a két repülési nap (szerda, vasárnap) közül.

3.7
Mivel a VO101 a tengelyhatalmak oldalán harcol, szinte mindig német típusokkal repülünk online. Ennek ellenére igen szerencsés az ellenoldal gépeinek minél szélesebb ismerete és azok minél magasabb szintű vezetése.


4. Repülési szabályok

4.1
Minden repülés Full Real. Kivétel ez alól egyes esetekben (pl. edzésen) a külső nézet hiánya , mivel külső nézetben könnyebben megfigyelhetők az események illetve a pilóták tudása.

4.2
Kötelező a társakat segíteni amennyiben a körülmények engedik. A "mentem a bőrömet, míg más bajban van" mentalitás nem Pumához méltó.

4.3
A levegőben előre megbeszélt rajparancsnok, ill. vezér - kísérő rendszer alapján kell repülni a hatékony csapatmunka érdekében. Ezek kialakítása repülő-tudás alapján célszerű, tehát nem feltétlenül rendfokozat-függő. Online war bevetések mindig kötelékben történnek, kivétel, ha a repülés előtt eltérő taktikát beszélünk meg. Ha nincs kihangsúlyozva, hogy valaki a rajtól elszakadhat, akkor - alapesetben - a kötelékben kell maradnia, és aktívan részt venni a feladatok teljesítésében.

4.4
Kötelező a géppárok kialakításra való törekedés, a csapatmunka. Szerencsés, ha az újoncok tapasztalt pilóták kísérőiként tudnak repülni.

4.5
Kötelező a TeamSpeak használata (letölthető a programletöltések oldalról is). Harcban a hangzavar elkerülése érdekében lehetőleg csak a géppárral kommunikáljunk. Ez alól kivétel a banditák jelzése.

4.6
Támadási parancsot csak a rajparancsnok adhat. Nincsenek magánakciók!

4.7
Ha egy ellenséges gépet már támad valaki, arra tilos lőni, amíg társunk elől ki nem tér a támadott gép.


5. Rendfokozatok és kitüntetések

5.1
Rendfokozatokat és kitüntetéseket a tagok teljesítményük, és aktív frontszolgálat után kapnak.

5.2
Belépéskor mindenki őrmesteri rendfokozatot kap (indokolt esetben, a STAB beleegyezésével ettől el lehet térni).

5.3
Kitüntetéseknek három fajtája van.

5.3.1
Aktív századtagság (rendszeres jelenlét):
I. osztályú Tűzkereszt - 3 hónap aktív tagság
II. osztályú Tűzkereszt - 6 hónap aktív tagság

5.3.2. Online var-okban elért eredmények:
Kitüntetés neve légi győzelmek egy élet során túlélt
bevetések száma
légi győzelmek/halál+1 bevetések/halál+1 Megsemmisített földi
célok száma
Bronz Vitézségi érem 25 4,0 5,0 100
Kisezüst Vitézségi érem 35 5,0 7,0 200
Nagyezüst Vitézségi érem 15 45 7,0 9,0 300
Arany Vitézségi érem 25 55 9,0 11,0 400
Bronz Signum Laudis 35 65 11,0 14,0 500
Ezüst Signum Laudis 45 75 14,0 17,0 750
Magyar Érdemrend Lovagkeresztje 55 85 17,0 20,0 1000
Tiszti Arany vitézségi érem 65 100 20,0 25,0 1500

5.3.3. Különleges kitüntetések:
 • Magyar Érdemrend Tiszti keresztje pl. Kitűnő dogfight teljesítményért
 • Vitézi Rendérem pl. közösségi munkáért, holnap fejlesztésért

6. Szabályzat módosítások

Jelenleg nincs olyan pont, amiben változás történt volna a szabályzat kihelyezése óta


2007.
VO101_Popeye, Oszt. Pk.