kedd, 02 december 2008 17:00

Látogatás Szentgyörgyi Dezsőnél

Írta:
Hegedős Andrienn (Gege lánya) közbenjárásával vettük fel a kapcsolatot Szentgyörgyi Dezsővel, akivel telefonos egyeztetéseket követően sikerült egy találkozót megbeszélnünk. Ezen a hideg, sötét novemberi estén négyen indultunk neki, MMaister, Menyus, Tvr és én. Már az odajutás sem volt egyszerű, mert Dezső az M1 mellett, Törökbálinton túl lakik, még címe sincs. :) Még jó, hogy van a google map, különben nem találtam volna meg :) Szerencsére eltévedés nélkül eljutottunk hozzá.


Dezső nagyon kedvesen fogadott minket, ajándékba vittünk neki egy példányt a 2. világháború atlasza könyvből, nagyon köszönte, remélem tetszeni fog neki. Rövid bemutatkozás után be is invitált a nappaliba, ahol édesapja tárgyi és írásos emlékeit őrzi, nagyon szépen, tablókban, falon kiállítva. A lenti képaláírásokban benne lesznek, hogy hol mit látunk.

Több téma is szóba került, elsőnek mesélt Knoll Gyuláról, aki a 2. világháborús repülősök szülői házait keresi, és emléktáblákat helyez el rajtuk. Ilyen tábla avatás lesz most Dec. 10.-én is, ahova Dezső invitált minket, hogy aki tud, jöjjön el.

Később rátértünk édesapja történetére, nagyon sok cikket, korabeli újságkivágásokat mutatott, történeteket mesélt, és elmondta, a legtöbb információt már csak édesapja halála után tudta meg, akkor derültek ki számára is, hogy mik történtek, hogy történtek, ki is volt valójában Szentgyörgyi Dezső. Mesélt édesapja Malévos korszakáról is, a tragikus Koppenhágai balesetről is. Történeteket hallhattunk az egykori ellenfelekről, akikkel háború alatt lovagiasan bánt, és akik a háború után felkeresték, hogy személyesen is találkozzanak vele.

Sajnos teljes részletekbe menő beszámolót nem tudok írni, lehetetlen is volna. Ígéretet kaptunk viszont, hogy ha az idő engedi, jövőre nagyobb létszámban is meglátogathatjuk Dezsőt, aki most nem jutott el, az akkor pótolhatja.

A felajánlott hagyatéki tárgyakat, felkutatott dokumentumokat folyamatosan fogjuk bedigitalizálni, így azok idővel a weblapra is felkerülnek majd.

Az estéről készült volna mp3 felvétel is, de a felvevő fél óra után kikapcsolt :/