kedd, 12 július 2011 15:47

Faludi Károly

Írta:
icon faludi karoly1923-ban született. 1941-ben 18 évesen befejezte iskoláit és jelentkezett repülőnek. 1942 végén fejezte be a vadászpilóta kiképzést és 1942 decemberében az 5/1. vadászrepülő századhoz helyezték Mátyásföldre. Itt Re 2000-el repült. 1943 őszén áthelyezték a 2/1. vadászrepülő századba, Ferihegyre. A 2/1. század a honi légvédelem kötelékébe tartozott tehát Magyarország védelme volt a feladata, parancsnoka Scholtz Miklós százados volt. 1944 január-februárban a 2/1. század Bf 109-eseket kapott. Nem kellett sokat várniuk arra, hogy kipróbálják mit tudnak az új gépek...

1944. március 17-én repülte a 2/1-es vadászszázad és Faludi is az első éles bevetését. Az amerikai bombázóknak nem magyarországi célokat kellett bombázniuk, de átrepültek az ország fölött. A bevetésben 2 magyar pilótát lelőttek, ők hősi repülőhalált haltak. A felhős idő miatt a század nagy része nem találkozott a bombázókkal. Április 3-án bombáztak tervszerűen az amerikaiak előszőr magyar célpontokat. Faludi újra bevetésre került és szerencsésen le tudott szállni a bevetés után. Április 13-án már nem volt ilyen szerencséje. A 2/1. század a légi irányítás miatt csak üldözte a bombázókat, megütközni nem sikerült velük. Az üzemanyag fogytán volt, ezért le akartak szállni Ferihegyen. Amikor megkezdték a leszállást, akkor kezdték el bombázni a repteret az amerikaiak. Faludi a második rajban volt, az első raj a bombázás kezdetekor már a földön gurult, de a második raj vissza tudott emelkedni. Faludi a visszaemelkedés után meglátott egy kötelék B-24-est és megtámadta őket. A támadás közben gépét eltalálta a saját légvédelem és mindkét csűrője gyakorlatilag eltűnt. Rögtön ezután megtámadták a Lightningok. Leborított, de a P-38 gyorsabb zuhanásban ezért folyamatosan érték találatok a gépet. Nem látva más megoldást a kiugrás mellett döntött. Eközben eltalálták a lábát - aminek 2 hónapos kórházi kezelés lett a vége. A földet érés után a helybeli lakosság majdnem meglincselte, szerencséjére csendőrök és katonák megmentették.

Júniusban megszökött a kórházból és visszatért egységéhez, amit ekkor - a 101. Puma Vadászrepülő osztály, május 1.-i megalakulása után - már 101/1. Zongorának hívtak.

Első légigyőzelmét 1944. július 2-án érte el egy B-24 ellen. Majd július 7-én lelőtt egy P-38 Lightningot. Ez a gép ugyan annak a századnak - 82. Fighter Group, 95. Fighter Squadron - volt a tagja, mint amelyik őt lelőtte márciusban. Mivel lába teljes gyógyulásához 1 éves kórházi ápolásra lett volna szükség, ezért nem repült annyi bevetést mint a többiek.

1944. december 7-én lelőtt egy Jak-9-et. Ebben az időben nősült meg, egyik Puma bajtársának - Nagy József - a nővérét vette el.

Egyik utolsó bevetését 1945. március 17-én repülte. A bevetés elég rosszul sikerült. Szovjet La-7-kel kerültek légi harcba. A 4 gépes rajból 2 gépet lelőttek, Buday Lajos hősi repülőhalált halt, Cserny Miklós elvesztette fél lábát, Nagy József és Faludi gépe megsérült.
Május 4-én a 101-esek felgyújtották megmaradt gépeiket és 5-én megadták magukat az amerikaiaknak.

A háború után 1949-ben csatlakozva rokonaihoz és barátaihoz az USA-ba emigrált. Californiában telepedett le. Elektromérnöki diplomát szerzett, majd dolgozott a Litton Műveknél és végül a Northropnál is 12 évet. Innen ment nyugdíjba 1989 februárjában. Amerikai állampolgárságot kapott és megváltoztatta a nevét Charles K. Faludira. Tartotta a kapcsolatot az őt lelövő és az ő általa lelőtt P-38 pilótával is. Segített megszervezni az amerikai küldöttség részvételét az 1992 szeptemberében Magyarországon megrendezett Nemzetközi veteránrepülő találkozón. Sajnos ő már nem vehetett részt rajta, súlyos betegséggel küzdött.
1993. február 28-án hunyt el.

Faludi Károly szakaszvezető légi győzelmei:
Dátum Típus
1. 1944.07.02 B-24
2. 1944.07.07. P-38
3. 1944.12.07. Jak-9
faludi karoly 2
Faludi Károly légigyőzelme 1944. július 7-én egy P-38 Lightning felett. A Lightning pilótája Charles C. Walker hadnagy, kiugrott és hadifogságba esett. (Festő: Robert Karr)

Felhasznált irodalom:
 • Tobak Tibor: Pumák Földön-Égen
 • Tobak Tibor: Pumák és Boszorkányok
 • Tobak Tibor: Pumák és a Többiek
 • Punka György: A "Messzer"
 • M. Szabó Miklós: A Magyar Királyi Honvéd Légierő
 • Nagyváradi-M. Szabó-Winkler: Fejezetek a Magyar Katonai Repülés Történetéből
 • Pataky-Rozsos-Sárhidai: Légi Háború Magyarország Felett I-II
 • Bernárd-Mujzer-Hangya: Horrido
 • Krascsenics Lajos: Egy Magyar Királyi Vadászrepülő Visszaemlékezései
 • Császár Ottó: Élet és Halál a Levegőben
 • Becze Csaba: Elfelejtett Hősök - A Magyar Királyi Honvéd Légierő ászai a II. világháborúban
 • Top Gun és Aranysas repülőmagazinok
Tovább a kategóriában: « Tóth Lajos Szeverényi Kálmán »