kedd, 12 július 2011 13:34

Pintér Gyula

Írta:
icon pinter gyula hdgy1924. január 11-én született Adonyban. Székesfehérváron érettségizett, repülőmérnök akart lenni. Ezért jelentkezett a Repülő Akadémiára, amit sikeresen elvégzett. 1944. augusztus 20-án hadnaggyá avatták. A Messzer kiképzést Székesfehérváron kapta.

1944. október 1-én került a 101/3. Drótkeféhez. Debrődy Gyurka lett a századparancsnoka, ő és Tobak Cica képezte tovább az ezrednél, hogy lehetőleg ne az első bevetésen lőjék le. Ez elég jól sikerülhetett, mert Tobak Cica úgy döntött, hogy Öcsi lesz a kísérője. Hamarosan már éles bevetést repült. November 16-án La-5-ökkel kerültek légi harcba és Öcsi lelőtte az egyiket. A gépre Tobak Cicával közösen tüzeltek és mindketten jelentették a lelövést, amiből később a légi győzelmek igazolásánál keveredés keletkezett.

November 19-én start után súlyos balesetet szenvedett. Valamelyik dugattyú "kikönyökölt" a motorból. Leállt a sróf, ömleni kezdett az olaj. A szélvédőre került olaj miatt vakon kényszerleszállt, szárnyvéggel kapta el a földet. Több száz métert cigánykerekezett-csúszott a gép. Öcsit 600 méterre találták meg a gép első földet érési pontjától. Az ülés vele együtt kiszakadt a gépből. Súlyos fejsérülést és sok zúzódást szenvedett. Hosszas kórházi kezelés után 1945. januárjában újra bevetést repülhetett. Újra Tobak Cica kísérője lett. A háború végéig még két győzelmet aratott. Utolsó 41. bevetését április 20-án repülte. Az ezreddel együtt adta meg magát az amerikaiaknak május 5-én.

Még 1945-ben, Ausztria tartózkodása alatt megnősült. A háború után felvették az egyetemre, ahonnan, háborús múltja miatt 1 hónap múlva kirúgták. Technikumot viszont végezhetett, így Dunaújvárosban építésvezető lett. A Puma pilóták koncepciós perét, mivel lakhelye miatt távol tartózkodott a többiektől, viszonylag kevéssel megúszta, csak rendőrségi felügyelet alá került. Felesége 1954-ben meghalt. Öcsi 3 gyerekkel egyedül maradt. 1957-ben újra megnősült. Ebből a házasságából is született egy gyermeke, de 1964-ben elvált. 1970-ben diplomázott a Műszaki Egyetemen. Esti tagozaton végezte el az építőmérnöki kart. 1972-ben újra megnősült. 1984-ben nyugdíjba ment, azóta egy mérnöki magánirodát vezet feleségével. A Magyar Veterán repülők Szövetségének alapító tagja.

2013. február 13-án hunyt el.

Pintér Gyula hadnagy légigyőzelmei:
. dátum típus
1944.
1. 1944.11.16. La-5
1944.11.20. Szovjet gép (nem igazolt)
1945.
2. 1945.03.09. Boston
3. 1945.03.16. Il-2
1945.03.20. Szovjet gép (nem igazolt)

A légi győzelmi adatok Becze Csaba - Elfelejtett hősök című könyvéből származnak, mivel ez a legutolsó ebben a témában megjelent mű és a legutóbbi kutatási állapotot tartalmazza. Más forrásokban némileg eltérő légi győzelmi adatok találhatóak.

Felhasznált irodalom:
 • Tobak Tibor: Pumák Földön-Égen
 • Tobak Tibor: Pumák és Boszorkányok
 • Tobak Tibor: Pumák és a Többiek
 • Punka György: A "Messzer"
 • M. Szabó Miklós: A Magyar Királyi Honvéd Légierő
 • Nagyváradi-M. Szabó-Winkler: Fejezetek a Magyar Katonai Repülés Történetéből
 • Pataky-Rozsos-Sárhidai: Légi Háború Magyarország Felett I-II
 • Bernárd-Mujzer-Hangya: Horrido
 • Krascsenics Lajos: Egy Magyar Királyi Vadászrepülő Visszaemlékezései
 • Császár Ottó: Élet és Halál a Levegőben
 • Becze Csaba: Elfelejtett Hősök - A Magyar Királyi Honvéd Légierő ászai a II. világháborúban
 • Top Gun és Aranysas repülőmagazinok
Tovább a kategóriában: « Molnár László Szentgyörgyi Dezső »