kedd, 12 július 2011 12:27

Michna György

Írta:
icon michna gyorgy hdgy1921. december 19-én született Miskolcon. Iskoláit Pápán végezte, nem a jó jegyeivel tűnt ki a társai közül, hanem sokrétű sportolói tevékenységével, amiben rendkívül eredményes is volt. 16 évesen kezdett vitorlázó repülőgépen repülni és egészen a C vizsgáig jutott. Érettségi után ő is jelentkezett a Repülőalaphoz, hogy az Akadémián folytathassa tanulmányait. Egy kisebb kisiklás miatt (nyílt levelezőlapon bírálta századparancsnokát és ez a parancsnok tudomására jutott) csak később csatlakozhatott az Akadémián tanulókhoz. Tulajdonképpen még jól is járt, mert már 1941-ben megkapta az Aranysast és egész nyáron repült a vadásziskolán, míg a többiek gépet se nagyon láttak. 1942-ben rövid ideig Szolnokon szolgált, majd innen vonult be ősszel az Akadémiára. 1943. augusztus 20-án avatták hadnaggyá. Ezután rögtön Messzer tanfolyamra került (Börgönd), majd a 2/1-es vadászszázadhoz.


1944. május 1-én megalakult a Puma osztály és a 2/1-es század lett az osztály első százada a Zongora. Az Amerikai szezon kemény próba elé állította, de sikerült túlélnie. 1944. november 5-én érte el első légi győzelmét egy B-24 ellen, viszont lelőtte egy Mustang. Lőszer nélkül tartott hazafelé és belebotlott 2 amiba. Az egyik ronccsá lőtte a messzert, ami még ki is gyulladt. 150 méteren kiugrott, de ejtőernyője nem tudott rendesen kinyílni ezért földetérésnél kisebb-nagyobb zúzódásokat szenvedett. Egy hónap múlva már tudott bot nélkül járni és bevetésre is mehetett. A szovjetek ellen sokkal sikeresebb volt. December 8-án lőtte le első két vörös csillagos ellenfelét egy La-5-öt és egy Jak-9-et. Ezt még 4 másik Jak-9 követte. A háborút 7 légi győzelemmel fejezte be. 1945. május 5-én az ezreddel együtt adta meg magát az amerikaiaknak.

A hadifogság nem tartott sokáig, 1945. karácsonyán már itthon volt. Családját pár hónap múlva internálták, ő nem tartózkodott otthon ezért nem vitték el. 1948-ban az OMRE oktatója lett Kilitin. 1950-ben a koncepciós perek kezdetén a repüléstől eltiltották, szerencséjére korábban jelentkezett teherautó vezető tanfolyamra és mint fizikai munkást nem tartóztatták le. 1958-ban az indiai követségen a konzul sofőrje lett. Majdnem 15 évig dolgozott itt, aminek az vetett végett, hogy csempészetért 3 évre lecsukták (ezzel az indokkal minden követségi alkalmazottat lecsukhattak volna). Szabadulása után 4 évig dolgozott még egy vállalatnál sofőrként, majd nyugdíjba ment. Már sofőrként, szabadidejében festményeket restaurált, ezután ez lett a "főállása". 1950-ben nősült, 3 gyermeke született.

Michna György hadnagy légigyőzelmei:
  dátum típus
  1944.  
1. 1944.11.05. B-24
2. 1943.12.08. Jak-9
3. 1943.12.08. La-5
  1945.  
4. 1945.01.19. Jak-9
5. 1945.02.12. Jak-9
6. 1945.02.12. Jak-9
7. 1945.03.20. Jak-9 tanú nélkül

A légi győzelmi adatok Becze Csaba - Elfelejtett hősök című könyvéből származnak, mivel ez a legutolsó ebben a témában megjelent mű és a legutóbbi kutatási állapotot tartalmazza. Más forrásokban némileg eltérő légi győzelmi adatok találhatóak.

2010. aug. 25-én volt egy megemlékezés Segesdi katonai emlékműnél, ott volt Michna Gyuri bá is. Itt egy rövid interjú látható vele. Jó látni, hogy vidám, jó egészségnek örvend, már amennyire 89 évesen ezt el lehet mondani bárkiről.

Michna Gyuri bácsi egy rövid, de súlyos betegséget követően 2012. augusztus 26-án hunyt el. Nyugodjon Békében!

 
Kedves Gyuri bácsi,

2003-ban találkoztunk veled először, a Magyar Veterán Repülők találkozóján. Kissé meg voltunk illetődve, és Te sem tudtad hová tenni a hirtelen Téged körülvevő, érdeklődő fiatalok csapatát. De gyorsan oldódott a légkör és hamarosan Te lettél a kapocs köztünk és Pumás bajtársaid között. A Bajtársaiddal a könyvek lapjairól léptetek közénk. A történetek hősei hús-vér emberekké alakultak. Köszönjük, hogy a bizalmadba fogadtál bennünket, hogy lehetővé tetted az emlékezetes találkozókat, hogy meséltél és örömmel láttál bennünket, akár a otthonodban is. Örökké mosolygós, vidám természetedet nem tudták letörni az évtizedes viszontagságok. Felejthetetlen élményekkel lettünk általad gazdagabbak és talán Te is érezted, hogy fiatal generáció nem felejtett el Titeket.

Emlékedet megőrizzük, a történeteket továbbadjuk, ez a mi kötelességünk.Felhasznált irodalom:
 • Tobak Tibor: Pumák Földön-Égen
 • Tobak Tibor: Pumák és Boszorkányok
 • Tobak Tibor: Pumák és a Többiek
 • Punka György: A "Messzer"
 • M. Szabó Miklós: A Magyar Királyi Honvéd Légierő
 • Nagyváradi-M. Szabó-Winkler: Fejezetek a Magyar Katonai Repülés Történetéből
 • Pataky-Rozsos-Sárhidai: Légi Háború Magyarország Felett I-II
 • Bernárd-Mujzer-Hangya: Horrido
 • Krascsenics Lajos: Egy Magyar Királyi Vadászrepülő Visszaemlékezései
 • Császár Ottó: Élet és Halál a Levegőben
 • Becze Csaba: Elfelejtett Hősök - A Magyar Királyi Honvéd Légierő ászai a II. világháborúban
 • Top Gun és Aranysas repülőmagazinok
Tovább a kategóriában: « Heppes Aladár Molnár László »