kedd, 12 július 2011 12:12

Frankó Endre

Írta:
icon franko endre hdgy1923. szeptember 3-án született Egerben. Öten voltak testvérek, hárman fiúk. Mindhárman repülők lettek. (Bátyja László, a 101/4. Vihar században szolgált, eltűnt (valószínűleg hősi repülőhalált halt) 1944. november 2-án, légiharcban. Öccse Tibor, a Repülő Akadémia utolsó évfolyamán tanult, a háború vége miatt már nem avatták fel).

1939-ben kezdte a repülést Zöglinggel. 1942-ben érettségizett Egerben. Jelentkezett a Repülő Akadémiára, ahová még ebben az évben bevonult. Vadásznak minősítették, de adminisztrációs hiba miatt a második évfolyamot távolfelderítő kiképzéssel kezdte. A hibát később korrigálták. Veszprémben kapott CR-42 és Héja kiképzést. 1944. augusztus 20-án avatták hadnaggyá. Szeptember 15-én csatarepülő tanfolyamra küldték Debrecenbe. A front közeledte miatt áttelepültek Pápára. Kiképzést és gépet itt sem kapott. A kelleténél többet panaszkodott és ezért néhány társával egyetemben áthelyezték a Szent László hadosztályhoz. Várpalotán kapott gyalogos kiképzést, majd az első bevetés előtt nem sokkal, november 30-án végre áthelyezték a Pumákhoz. Először a 101/6. Kölyök századhoz, Messzer átképzésre, majd 1945. februárjában a 101/3. Drótkeféhez. Első bevetéséig csak 6 óra 10 percet repült 109-el! Néhány bevetés után az ezredből újra 3 százados osztály lett és a fiatal tapasztalatlan pilótákat köztük Endrét is tartalékba helyezték. Lévay "Szőr" viszont pilótákat keresett a 102-es csatarepülőkhöz. Endre néhány társával együtt jelentkezett, de mire újra repülhettek volna, az osztály elvesztette az összes gépét. 1945. május 5-én az ezreddel együtt hadifogságba esett.

1945. karácsonyára már itthon volt. Először segédmunkás, majd épület- és műbútorasztalos segédlevelet szerez 1947-ben. Közben újrakezdi a vitorlázást, majd motoros oktatóként dolgozik több helyen is. 1950-ben Békéscsabán az első oktatóképző iskola tanára, majd a Ganz gyári repülőklub hivatásos motoros repülő-oktatója, ahonnan néhány hónap múlva váratlanul kirúgták. Következett a Felvonójavító- majd a Felvonógyár, ahol műszaki rajzolóként dolgozott. 1948-ban nősült, első felesége 9 hónap után meghalt. 1950-ben nősült másodszor, egy fia született. 1956-ban felvették a Műszaki Egyetem gépészmérnöki karának levelező tagozatára. 1962-ben diplomázott. Időközben kirúgták a Felvonógyárból és az UVATERV-nél helyezkedik el. Itt ipari kötélpályákat tervez. A jánoshegyi Libegőt is Endre tervezte. Ezután az ALUTERV-nél India részére drótkötélpályákat tervezett. 1983-ban ment nyugdíjba. 1996-ban elveszítette második feleségét, azóta egyedül él.

2016.03.09-én az Exluziv műsor vendégeként készítettek interjút a 92 éves egykori Puma pilótával, ezt az interjút az alábbi linken megnézhetitek:
https://www.youtube.com/watch?v=SrPQlTTdN_o


Felhasznált irodalom:
 • Tobak Tibor: Pumák Földön-Égen
 • Tobak Tibor: Pumák és Boszorkányok
 • Tobak Tibor: Pumák és a Többiek
 • Punka György: A "Messzer"
 • M. Szabó Miklós: A Magyar Királyi Honvéd Légierő
 • Nagyváradi-M. Szabó-Winkler: Fejezetek a Magyar Katonai Repülés Történetéből
 • Pataky-Rozsos-Sárhidai: Légi Háború Magyarország Felett I-II
 • Bernárd-Mujzer-Hangya: Horrido
 • Krascsenics Lajos: Egy Magyar Királyi Vadászrepülő Visszaemlékezései
 • Császár Ottó: Élet és Halál a Levegőben
 • Becze Csaba: Elfelejtett Hősök - A Magyar Királyi Honvéd Légierő ászai a II. világháborúban
 • Top Gun és Aranysas repülőmagazinok
Tovább a kategóriában: « Debrődy György Heppes Aladár »