vasárnap, 27 január 2013 14:42

AFBs of CLOD 2

Írta:
A Cliffs of Dover egyik bosszantó hibája, hogy a repülőtéren ösze-vissza dobálja ki a gépeket, és időnként még az ismert repülőtereken is nehéz megállapítani, hogy hol van a felszállópálya. Ez a Messerschmitt Bf 109-essel nem is jelent komoly gondot, lévén könynen felszáll akárhonnan, viszont a bombázókkal, nagy terheléssel komoly problémát okoz. A megoldás az volt, hogy elkezdtem a gyakran használt repülőterek felülnézeti képét kigyűjteni, és a felülnézeti képeket amolyan Jeppesen kiadvány szerűen átrajzolni. Az első pdf-et közel ezren töltötték le, és sokan kérték is, ezért elkezdtem bővíteni a dokumentumban szereplő repülőterek számát. Az átrajzolás során sikerült a pontos pályairányokat, méreteket, akadályokat megrajzolni, és IvanK adatbázisából a repülőterek tengerszint feletti magasságát is kigyűjteni. A végeredmény itt látható.

Az Il-2 Sturmovik - Cliffs of Dover mind a 121 repülőterének részletes felülnézeti képét tartalmazó pdf, valamint a repülési területet tartalmazó térkép.

A letöltések között vannak közepes felbontású dokumentumok, amik a számítógépes használatja javasoltak, és nagy felbontású dokumentumok, amik kifejezetten nyomtatáshoz ajánlottak. Az alábbi térképből egy A1-es méretben 300 dpi-vel kinyomtatható változat is letölthető. 
(A Copy Generalban 1000-1500 forint körüli áron (2012 végén) nyomtatják sima papírra)


Letölteni Sanyo oldalára korábban kitett linkről lehet, melyet ide kattintva érhettek el: link icon

AFBs of Clod poster2-s


A kis kártyák tartalmazzák a repülőterek adatait, úgy mint felszállópálya irányok, felszállópálya hossza, tengerszint feletti magassága. Tartalmazzák a repülőtér koordinátáját*, pálya típusát és egyéb információkat. A kártyán megtalálható a repülőtér közelkörzeti képe, valamint a repülőtér üzemterületének berendezései.

* A clodban az úgynevezett "battle area" a küldetésben megváltoztatható, így a koordináta rendszerek ettőleltérőek lehetnek. A 5./JG27 küldetésein használt, lehető legnagyobb repülési területet használó koordináta rendszert írtuk erre. Az áttekintő térképen is az található meg.
St Omer Clairmarais LFSX-s Peuplingues LFPS-s Samer LFMJ-s

A térképek eredetije egy angol alapítvány weblapjáról lett letöltve (http://visionofbritain.org.uk/maps/). Az itt látott térkép NEM egy létező térkép másolata, de létező, eredeti térképekből lett a játékhoz összeállítva. Ennek két változata is van, az egyiknél halványabb az alaprajz, a cliffs of dover repülőterei jobban láthatók, a második példányon az alap rajzolat erősebb, az navigávióhoz jobb. 

AFBs-of-CloD overview map v03-s
.