Makettek

Kép

Moderátorok: VO101_Sheriff, VO101_Tom

VO101_HWick
Hozzászólások: 91
Csatlakozott: 2007.10.24. 23:02

Tudom joparan maketteztek, vagy csinaltatok regebben.

En meg kolyok koromban epitgettem par dolgot, de semmi komoly.

Par honappal ezelott viszont vettem egy 1/72 La5-ost es hozza egy halom festeket. Meg is epitettem, majd hozzafogtam egy 1/48 F-14 epitesehez ami mar komolyabb falat.

Most epp egy 109-est csinalok, a kabint epitgetem, van mugyanta es rez cuccom hozza, nagyon szep lenne, de rajottem hogy pl a ragassztom nem csinal semmit veluk, vagy ha meg is fogja, nem rugalmas es nem tudom korrigalni az illesztesi hibakat. Rajottem hogy fogalmam sincs milyen szinu is a kabinbelso es egyeb hasonlo bonyodalmak :)

Meg 1/48ban is olyan picik a cuccok, mint a pedal, trimmkerek es stb hogy egyszeruen lehetetlen pontosan a helyere tenni, minden elhajlik, leesik, es mar a hajam is hullik... :x

Mit kell hasznalni a rezhez hogy szep eredmenyt kapjunk?
VO101_Papi
Hozzászólások: 860
Csatlakozott: 2007.10.24. 17:40

Na Öcsém, nagyfába vágtad a fejszéd :lol:
Én kb 20 éve makettezek, így talán tudok segiteni 8-)
a fémmaratásokat kizárólag pillanatragasztóval lehet rögzíteni, tehát pontosan kell elsőre odabiggyeszteni. Sok szárazpróba kell. Ugyan létezik kötés lassító ami egy kis időt biztosít a pozicionáláshoz, de én sosem hasznltam. A lényeg, sok türelem, jófajta csipesz, és nem kétdekás után remegő kéz kell hozzá :D
A messzer belső színei tipus függők, kb az emilekig RLM 02 es színt használták, a fritzeken és gusztavokon pedig az RLM 66 ost. Az elöbbi egy világosabb zöldes szürke, az utóbbi viszont sötét szürke. A legtöbb festékgyártó kiadta az RLM színeket, egy átlagos makettboltban valszeg még ott is kaphatók :D . A külső szinekre szintén az RLM színeket érdemes használni, kicsit világosítva mindet, a kicsinyített arányok miatt a színeket is arányítani kell. Nem tudom melyik cég makettjét vetted, de általában megadják a szükséges színkódokat.
Most ennyi, ha van még kérdésed jöhet.
VO101_HWick
Hozzászólások: 91
Csatlakozott: 2007.10.24. 23:02

Na te vagy az en emberem:)

Koszi a segedelmet, ki is hasznalom akkor.

Hat igazabol sokfele kerdes merul fel mar akkor amikor kibontom a dobozt.

Ez egy 1/48 Hasegawa 109G6 magyar matricakkal. Eleg szep, de pl a kabin szinte nincs is olyan szegenyes, a panelvonalak menten semmi szegecseles es a futoakna is szinte csak egy melyedes, raadasul tul szuk is a behuzott futomunek. Na mindegy, ezeken lehetne segiteni a detail set-ekkel.

A kabinhoz FM feljavito szetet es Eduard rezkutyuket vettem/kaptam.
Az FM szet tartalmaz mugyanta kabint, oldalfalat, botkormanyt, na meg teljes motort is mindenfele cuccal hozza, amitol mar most ver a viz:)

Szal elso sokk volt amikor meglattam hogy a mugyanta cuccok akkora alapokra van ontve hogy abbol kijonne meg ket makett. A masik az volt hogy pattog es torik ahelyett hogy szepen vagodna ahol kene.

Elso probalkozasom azt eredmenyezte hogy a jobb oldali kipuffogokat sikerult ledaralni egy elcsuszott kesvagassal...

Azota tomerdek szerszamot, keseket, mini fureszt es furot is vettem. Elkezdtem olvasgatni hogy mit hogyan, de sajnos leirva nem mindig olyan egyszeru am mintha latna az ember. Azert a probalgatasok vezetnek valami eredmenyre, tegnap este mar egesz jol megjhajtogattam pl a pedalokat, viszont a biztonsagi ovvel oltarit szivtam mert nem volt pill ragasztom.

Hat a kabin 2 napja kapott egy nagyon sotet szurke szint am panzergrey. (ez volt otthon) Asszem picit vialgositani kell rajta.

Hat erre a hobbira is igaz hogy sok ver(szep mely vagasok a jobb mutato ujjon) es verejtek kell hozza mire pici kis elvezetet nyerhetek:)

Par kerdes: Festes elott mindenkepp fontos az hogy alapozzunk?
Kell alapozni pl a kabint is? Az ilyen mini dolgokat mint a kabin, erdemes fujni? Tovabb tart mire osszerakom a szorot es utana kitakaritom mint maga a fujas...
VO101_HWick
Hozzászólások: 91
Csatlakozott: 2007.10.24. 23:02

Egyebkent oltari jo dolog epitgetni, kar hogy nem kezdtem el elobb...

Ami meg sokkolt hogy 1/48 as messer milyen kicsi. A Tomcat amit csinalok (kesz a kabin, torzs osszeillesztve, csiszolva ahol kellett, festesre var.) Mekkora hozza kepest es mennyivel konnyebb volt dogozni pl a kabinon, igaz az csak out of the box epites, szal semmi kieg nincs.

Festes:

Kaptam egy Badger 200 as szorot karacsonyra kedvesemtol, jelenleg palackozok, ami mint hallottam eleg veszelyes ha elkezd kopkodni.
Idovel be kene ruhazni egy kompresszorba, ehhez is tanacsra lenne szuksegem.

Ezer es egy fele van, az arak pedig ijesztoek... Viszont hosszu tavon talan megis megeri az egyszer hasznalatos palackok helyett...
Avatar
VO101_Mate
Hozzászólások: 1383
Csatlakozott: 2007.11.03. 12:56

Nagyon jó ötlet volt megnyitni ezt a topicot Wick!

Én kb. 12 évesen ragasztottam utoljára, akkor jópár rosszul sikerült darab végezte a lőtéren (pl. egy Apache-ot kiégettem, szimulálva egy rakéta találat következményeit :icon_crazy: )
Már jó ideje szemezgetek egy F-15E, meg egy Dora (1:32es :) ) dobozával, ideje életre kelteni őket :)

Van egy ilyen könyvem: http://www.jetfly.hu/rovatok/repules/mo ... ek/hobbim/ a leglényegesebb dolgokról ír, (igaz kiegészítőkre, meg házi barkácsolásra nagyon nem tér ki). Ha érdekel kölcsön tudom adni ;)
VO101_HWick
Hozzászólások: 91
Csatlakozott: 2007.10.24. 23:02

Igen, amiota elkezdtem epitgetni, akartam nyitni egyet, de most erett meg ugy latszik:) Napok ota szivok a rez cuccokkal, besokalltam:)) Legalabb megoszthatjuk a tapasztalatokat.

Nekem is van egy Haswgawa 1/32 D9 Dora tesomtol kaptam most karacsonyra. Az viszont mar hatalmas, tuti sokkal konnyebb reszletezni mint a pici messzeremet.

Ja, Revell vizes festekeket vettem. Valahol azt hallottam hogy ha fujni akarom akkor valami sajat higito kell hozza, nem viz. Igaz lehet ez?
VO101_Menyus
Hozzászólások: 598
Csatlakozott: 2007.10.23. 20:15

VO101_HWick írta:.... a panelvonalak menten semmi szegecseles...
Hát istengazából egy sullyesztett szegecsekkel összerakott gépet, ha JÓL csinálnak te ott nem is fogsz szegecseket látni.
Nézd csak! Ezen a képen látszik hogy a szárny felső felületén mennyi szegecs van:
http://intavmuf.fw.hu/WIP/Bf-109wing/DSCN5546.JPG
Ezen pedig az alapozás után látszik:
http://intavmuf.fw.hu/WIP/Bf-109wing/DSCN5926.JPG
Itten az alja:
http://intavmuf.fw.hu/WIP/Bf-109wing/DSCN5928.JPG
"Hogy megőrizd a békét, készülj a háborúra." "Bízz Istenben, és tartsd szárazon a puskaport"
Avatar
VO101_Mate
Hozzászólások: 1383
Csatlakozott: 2007.11.03. 12:56

Menyus, ez melyik gyártótól van? Revell, vagy Italeri? :mrgreen:

to all:
Mi az az enamel festék? Ahhoz van higgítóm.
Van még egy Humbrol Satin Cote-om, ha jól értem, ez matt-selyem árnyalatú lakk? Festés után ezzel kell a katonai gépeket kenni?
VO101_Papi
Hozzászólások: 860
Csatlakozott: 2007.10.24. 17:40

na akkor haladjuk sorjában:
-ismerem az FM szetjét, nekem is van, szerintem azért kezdésnek kicsit nehéz készlet, de hajrá
-műgyantát lefürészelni kell, a felesleget pedig óvatosan lecsiszolni, így kevésbé sérülékeny. ragasztani szintén pillanatragasztóval.
-a ragasztások nyomait ildomos eltüntetni, elcsiszolni, a nagy hézagokat tömiteni, az eltünt panelvonalakat újrakarcolni
-1/48 ban a szegecsekből tényleg nem sok látszik, ne is keresd, egy ekkora maketten művelt szegecs visszaméretezve 1/1 ben már 2-3 cm lenne, ez azért erős túlzás, igaz hogy jól mutat de én csak nagyobb méretarányban foglalkoznék vele. nekem van egy 1/24 109 G6-som azon gyárilag van, de szerintem még az is elnagyolt.
-az alapozás nem árt, sok hibát előhoz festés elött amit még érdemes eltüntetni, vanak hozzá speckó anyagok mint pl a Mr Surfacer, különböző finomságuak. a másik fontos dolog, főleg az acryl festékeknél, hogy sokkal jobban tapadnak így a felületre.
-én a belsőt is fújni szoktam, szebb lesz a felület, mint ecsettel
-a Hasegawa gyárt 1/32 ben is meszát, nagyon szépek, már csináltam egy K4 est, most pont a magyar G6 on munkálkodok
-a palackról feltétlenűl térj át kompresszorra, nagyon megéri, az a pisztoly jó, idővel jön az étvágy, pisztolyban is vannak full extrások :D
-kompit olyat érdemes venni ami tartályos, nyomásszabályzós, szűrős, itthon kb 70-80 rugó
-köpködni a csökkenő nyomástól fog, illetve nagyon fontos, és itt ronják el nagyon sokan, a megfelelő higítási arány. ezt most nem írom le, inkább egy link: http://makettinfo.hu/forum/forszoveg.php
VO101_Sanyo
Site Admin
Hozzászólások: 4150
Csatlakozott: 2007.10.23. 14:42

VO101_Mate írta:Menyus, ez melyik gyártótól van? Revell, vagy Italeri? :mrgreen:
Nem nyert, Messerschmitt. :icon_crazy:
"In thrust we trust!"
Kép
VO101_Papi
Hozzászólások: 860
Csatlakozott: 2007.10.24. 17:40

itt a forumban van mindenféle segítség, ill érdemes megnézni a makettező ABCt.
-a Hasegawava Dora tényleg szép, nekem is itt hever a polcon, vag 200 másik origi makettel együtt :D , csak messzerből van vagy 35 fajtám, és vagy 10 megépítve ;)
-Menyus fotói jól mutatják a szegecs kérdést
-az acrylos festékekhez jó a víz, de csak a desztillált, de a legjobb a specilisan erre gyártott higító, vagy alkohol
-az enamel festék az olajbázisú, szintén a gyári higító az ajánlott, bár én sokszor használok sima lekkbenzint is
-a legszebb felületet viszont az acrylok adják
-festés után fényes lakk, matrica, fényeslakk, és utána vagy amatt, vagy a selyemfényű, tök matt ritkán szokott lenni egy gép, hacsak nem nagyon régi a festése. lakkbol a Mr Hobby TOPCOAT márkát ajánlom, palackos, és acryl, nagyon gyorsan szárad, már Popi is kipróbálta
Avatar
VO101_Tom
Hozzászólások: 5390
Csatlakozott: 2007.10.24. 09:03

Wick. Amit még sörözésen ígértem, Bf-109 doksik, képek, részletfotók, műszaki rajzok, makettező kaidványok mennek fel ftp-re (/Tortenelem/Repulogep_dokumentumok/Bf-109/20080111-Tom/), már csak 790 MByte-ot kell föltolni, és kész (az egész cca 1,5 GByte). Estére sztem meglesz :)
Addíg ne kezd leszedni, amíg nem szólok, hogy kész.
Kép
Avatar
VO101_Tom
Hozzászólások: 5390
Csatlakozott: 2007.10.24. 09:03

Fent van, lehet szedni. 1,2 GByte lett a vége, pár cucc duplán ment volna föl, azt kiszedtem belőle.
Kép
VO101_HWick
Hozzászólások: 91
Csatlakozott: 2007.10.24. 23:02

Ezer köszi Tom, ma éjjel leszedem.
Avatar
VO101_Mortuus
Hozzászólások: 773
Csatlakozott: 2007.10.28. 15:17

Ehh megint valami, amire egy rakás lét el lehet költeni :P
Szegény Mi-24-em meg itt árválkodik, de még a végén kedvet kapok hozzá, hogy megépítsem :)
Kép

Amit ma megtehetsz, azt holnap is.
VO101_HWick
Hozzászólások: 91
Csatlakozott: 2007.10.24. 23:02

Köszi Papi a tippeket, azóta átolvastam a makettABC-t és mindent amit ott találtam. Kis kutakodás után ráakadtam pár angol oldalra is ahol sok tippet olvastam a fotómaratásról.

Közben épül a 109es fülkéje. Hogy egy jó csipesz milyen különbséget jelent:)

Szépül, bár sajna a festés, mivel ecsettel történt, már bánom hogy lusta voltam fújni...

Felraktam egy csomó rézkütyüt, sőt még pár extra vezetéket is ahová kellett. A trimmkereket viszont totál elrontottam, így le kellett szedni és most épül újra. Hogy a pillanatragasztóval milyen jól lehet dolgozni:) Már a falat vakartam hogy a normál model Master ragasztóm mintha nem is lenne... Akár vizzel is próbálkozhattam volna :D

Íme pár kép. Hogy mit össze szenvedtem mire sikerült használható képet csinálni.
Kép
Kép
VO101_HWick
Hozzászólások: 91
Csatlakozott: 2007.10.24. 23:02

Egészséges fikázást és építő kritikát elfogadnék:)
VO101_Papi
Hozzászólások: 860
Csatlakozott: 2007.10.24. 17:40

akkor az építő kritika :D :
-a fújással szebb lenne a festés :lol: :icon_crazy:
-az élek kiemelését kicsit tulzásba vitted, szárazecseteléssel, finomabban kell csinálni, ami azt jelenti, hogy egy valamivel világosabb színt, és lehetőleg lapos ecsett használj, festékbemártás után egy rongyba töröld meg az ecsetet alaposan úgy, hogy sima felületen ne hagyjon nyomot. a kemelkedő részeken áthuzogatva enyhén szinezni fog, az bőven elég, én a negatív sarkokat beszoktam ereszteni egy barnás-fekete-olajos hígitós löttyel, de csak módjával, ez inkább olyan árnyékolás jellegű, nem olajos piszok céljából kerül oda
-a koptatást sem kell túlzásba vinni, a német gépeken nagyon jó minőségű volt a festés, ezért nem koptak belül sem annyira, persze a háború vége felé már kevésbé adtak a minőségnek
-ezt a belsőt én úgy módosítanám, hogy az eredeti sötét szürkével visszaecstelném a túl erősen koptatott részeket

mindent összevetve jó úton jársz, csak így tovább, gyakorlás kérdése az egész.
ha valahová sikerül képet feltennem, akkor megmutatom nekem milyen lett egy hasonló mesza kabin
VO101_HWick
Hozzászólások: 91
Csatlakozott: 2007.10.24. 23:02

Köszi Papi,

Átecseteltem az eredeti szürkével, mostmár kevésbé roncstelepi a hangulat:) Ezüsttel szárazecseteltem ami a finom szemcsék miatt élőben nagyon jó kis fémes érzést ad az egész felületnek, csak hát valóban sok lett.

Akkor ha kicsit világosabb színnel mész át rajta, azzal ugye nem is a kopást akarod kiemelni hanem csak a kontúrokat, éleket, olyan látvány feljavítás céljából? Én eddig csak kopásban tudtam gondolkozni:)

Már bánom hogy nem fújtam, na majd a következőt.

Ja igen, fújás. Ha a kabint fújom, akkor hogyan? Meg kell építeni először, felragasztani a kiegészítőket, vagy csak lefújni az alap falakat és utána rakni össze?
VO101_Papi
Hozzászólások: 860
Csatlakozott: 2007.10.24. 17:40

így van, az élkiemelés a lényeg, a beeresztés pedig árnyékolja a negatív sarkokat, így nagyon faszán kontúrossá válnak a beépített alkatrészek, kiemelkedő felületek.

ebben a méretarányban nem igazán látszik a karcos fémes kopás, én foltokban szoktam koptatni, az is csak 1-2 mm es foltokban, mint már írtam, a német gépeken kevésbé vált le a festék, akkor is csak a nagyon igénybevett helyeken.

én komplett építés után, egyben szoktam fújni, talán a műszerfal, és a bekötő hevederek a kivétel, fújás után az egyéb színeket ecsettel festem.

meszát könnyű festeni, mert rengeteg színes kabinfotó van róla
Válasz küldése