szombat, 29 december 2012 16:28

CEM

Írta:
Hajtómű beállítások Bf 109 típushoz

Előzetesen annyit hozzátennék az itt leírtakhoz, hogy a cikk írásakor minden így működött, az Il-2 Sturmovik 4.05 patch óta viszont a manuális légcsavar-állásszög állítás a Bf 109-esen nagyon lomha lett, és nem nyújt előnyt az automatához képest. Ettől függetlenül lehet állítgatni, csak nincs értelme. A jobb érthetőség kedvéért kiszürkítettem azokat a részeket, amiket érint ez a változás (Tom)

A Bf 109-es egy változtatható állásszögű, VDM légcsavarral felszerelt, folyadékhűtéses, benzin-befecskendezéses motorral felszerelt típus. A Bf 109 F verziótól felfelé felszerelték a Kommandogerät analóg számítógéppel, mely vezéreli a légcsavar állásszögét, az üzemanyag keverékét és a sűrítők kapcsolását, a mindenkori gázkar-állás, sebesség és magasság függvényében. Sajnos a rendszernek nagy hátránya, hogy lassan reagál és nem hozzá ki a maximumot a motorból. Ezért nem csak a Bf 109 E-nél, de a többi altípusnál is érdemes a manuális beállításokat alkalmazni. Ehhez próbál ez az útmutató segítséget nyújtani.

  1. Először is konfigurálni kell a légcsavarszög beállítást (pitch control) olyan módon, hogy repülés közben folyamatosan állítani tudjuk, mivel gyakran többet kell állítani, mint a gázkart!!! Esetleg érdemes a gázkarra állítani és a gázt átkonfigurálni gombokra.
  2. Kezdjük a felszállással. A felszállás a következők szerint zajlik. Miután kitaxiztunk a pályára, felszálló állásba tekerjük a fékszárnyakat, bezárjuk a hűtőt, rögzítjük a farokkereket, 100%-ra állítjuk az állásszöget. maximális gázt adunk és 180 km/h -nál felemeljük a gépet. Azonnal behúzzuk a futókat, alapállásba tekerjük a fékszárnyakat és automatára állítjuk a hűtőt (hacsak valamiért nem kell maximálisan azonnal emelkednünk). Az állásszöget visszavesszük 80-90%-ra
  3. Repüléskor a következőket kell figyelembe venni. A DB 6XX motorok a maximális teljesítményt 2500 rpm -nél adják le. Veszély esetén 2800 rpm-ig emelhetjük a fordulatot, de vigyázni kell 3000 rpm fölött nagyon gyorsan besül a túlpörgött motor. Utazósebességnél 2000 rpm a megfelelő. Tehát repüléskor beállítjuk a gázt, majd az állásszöggel belőjük a fordulatot.
  4. Cirkálásnál, a hűtő automata álláson van, a gáz 60-75%-on van és a fordulatot 2000 rpm-re állítjuk be. Ezekkel a beállításokkal szépen emelkedik is a gép. A sebesség 340-390 km/h körül van.
  5. Emelkedés. A maximális emelkedéshez 270-300 km/h sebességet kell tartanunk. Harci emelkedéskor arra kell figyelni, hogy a ne csökkenjen a sebességünk a fenti alá, és a fordulat 2500-2800 rpm között maradjon. Így érhetjük el a legmagasabb variót. 110%-on ilyen magas fordulatnál a motor túlmelegszik. 6-os hűtőbeállítása kell, hogy megbirkózzon a hőmérséklettel. Ezért a 110%-ot nem javasolt állandóan használni. 100%-os gázzal 2800 rpm fordulatnál elég a 2-es hűtőbeállítás, ami jelentős sebességnyereséget jelent.
  6. Zuhanás. A túlpörgésre kell odafigyelnünk, főleg az Bf 109 E nagyon hajlamos erre. Zuhanás alatt folyamatosan figyelni (inkább hallgatni) kell a fordulatot és 2500-2800 rpm között kell tartani az állásszög folyamatos csökkentésével, esetleg a gáz levételével. Figyelem! A Bf 109 E 600 km/h körül már nem képes teljes gázzal zuhanni, mert a motor mindenképpen túlpörög! A felvételkor folyamatosan toljuk felfelé az állásszöget, hogy tartsuk a fordulatot.
  7. Az MW50 használata. A Bf 109 G-6/AS-től felszerelték a gépeket Víz-Metanol befecskendezéssel, mely lehetővé teszi a magasabb szívótér-nyomást (mivel a befecskendezett víz hűti a hengereket és növeli a kopásállóságukat) Ez NEM jelenti azt, hogy a berendezés hűti a motort! Az MW50 élesítését 2000 rpm-nél végezzük, 2500 rpm felett károsodhat a motor. Miután benyomtok a WEP gombot a rendszer élesítve van, de nem működik. A befecskendezés akkor aktivizálódik, mikor a gázkart 100% fölé toljuk. Ha visszavesszük a gázt a befecskendezés megszűnik. A rendszer nagyon hatékony, de a motor gyorsan túlmelegszik vele. Rövid szakaszokban érdemes használni vészhelyzetekben.
  8. Üzemanyag keverék és sűrítők. A keveréket és a sűrítőket a Bf 109-esnél nem állíthatjuk, a szabályozást az automatika végzi, akárcsak a Fw 190-esnél. Az orosz típusokon azonban ezeket nekünk kell beállítanunk. Ha emelkedünk bizonyos magasság után barna füst jelenik meg a gépünk mögött. Ez azért van, mert a magasság miatt kevesebb az oxigén, tökéletlen az égés és nem ég el tökéletesen az üzemanyag. Ha megjelenik a füst visszavesszük a keverék sűrűségét 20%-al. A sűrítőt 2-es állásba 3000 m felett kell felkapcsolni, ha van sűrítő 3. fokozat (késői japán gépeken) azt 6000 m környékén kell kapcsolni. Süllyedéskor ugyanezeken a magasságokon kapcsolunk vissza. Vannak már táblázatok, amikből kiolvasható, hogy egy adott géptípusnál hol az a magasság, ahol a keveréken állítani, vagy a manuális feltöltőn kapcsolni kell, weblapra is felteszünk majd egy ilyen táblázatot. (Tom)
  9. Leszállás. Miután irányba álltunk levesszük a gázt, 100%-ra állítjuk az állásszöget (így kapunk egy remek motorféket és jobban is harap a motor, ha át kell startolni), leszálló állásba tekerjük a fékszárnyakat , kiengedjük a futókat 30-40%-al kilebegtetünk és odasimítjuk a gépet.

A fent leírtak nem szentírás, csak a tapasztalataim, melyek még eléggé szűkösek, és biztos rájövünk még pár fogásra, melyek ahhoz kellenek, hogy kihozzuk a legtöbbet a madárkákból.

Mindenkinek jó gyakorlást
VO101_MMaister